Concòrdia descarta al·legacions a l’impacte ambiental de l’heliport però es reserva altres accions

Andorra Endavant considera “una barbaritat” tot el projecte mentre que Participa troba que vista la situació actual a la Massana l’equipament previst a Pal “és un mal menor” i ACC!Ó el defensa sempre que es tiri endavant “fins al final”

Una imatge d'una simulació de com ha de quedar el futur heliport.
Una imatge d'una simulació de com ha de quedar el futur heliport.

Concòrdia no presentarà al·legacions a l’estudi d’impacte ambiental de l’heliport nacional que està en exposició pública al comú de la Massana. De fet, tampoc ho faran Andorra Endavant, ACC!Ó o el nou moviment amb origen massanenc Participa. Cadascú per les seves raons. Distintes, molt distintes en alguns casos. En tot cas, la primera formació de l’oposició parlamentària no descarta activar altres mecanismes de control.

I és que Concòrdia sí que ha anat a consultar l’expedient relatiu a l’estudi d’impacte ambiental i troba a faltar, per exemple, l’informe del departament de Medi Ambient de Govern arran del qual els autors de l’estudi encomanat per la concessionària van haver de fer una addenda al seu treball inicial. De fet, asseguren fonts de la formació política amb cinc parlamentaris al Consell General, les debilitats detectades són pràcticament idèntiques a les que han portat Progressistes-SDP a fer al·legacions.

Una simulació de com hauria de quedar l'heliport.

Relacionat

La construcció de l’heliport obligarà a desbrossar un espai equivalent a 3,5 camps de futbol

Per ara, aquesta formació coalitzada amb el PS en el grup socialdemòcrata és l’única que ha fet al·legacions sobre l’impacte ambiental del futur equipament heliportuari nacional que obligarà a desbrossar 25.500 metres quadrats (2,5 hectàrees) de terreny al planell de la Caubella, a Pal. Un terreny que Govern defensa que ja està molt alterat per usos humans lligats a l’explotació d’altres espais tant per a carretera com per l’estació d’esquí massanenca.

Concòrdia està analitzant documentació diversa en relació amb el projecte de l’heliport i, segons que asseguren les fonts, és materialment impossible tenir temps per presentar al·legacions en el termini fixat de l’exposició pública. Això no treu, han indicat les fonts consultades, que no es reservin la possibilitat d’activar més endavant algun altre dels mecanismes legalment establerts en la normativa parlamentària per poder alçar la seva veu si veuen quelcom que grinyola en excés.

Qui no farà res però perquè considera que no hi ha res a fer és Andorra Endavant. Curt i ras, la consellera general Carine Montaner ho té d’allò més clar: “És una barbaritat.” La parlamentària ha recordat que ja va mostrar la seva contundent oposició al projecte en seu legislativa i que manté aquella posició. Montaner ha manifestat que “veiem moltes coses rares” en la proposta d’heliport a Pal. “Canvis de projecte, un heliport que podrà tenir helicòpters de poca capacitat de passatgers… I canvi de projecte vol dir desviació pressupostària.”

La consellera assegura que molt abans que es fes públic l’estudi d’impacte ambiental “vam investigar” i entre altres coses van poder observar “la barbaritat” que al seu entendre i a l’entendre d’Andorra Endavan suposa que “el 30% de l’operativa no es podrà fer amb el mal temps”. En fi, que la formació amb presència al Consell General troba que ni de bon tros el lloc és el correcte i el projecte que es planteja tampoc és l’adequat.

MASSANENCS

Més condescendents són els representants massanencs si per representant massanenca es pot considerar la presidenta d’ACC!Ó, Judith Pallarés, que a banda de ser de la parròquia lidera, és ben sabut, un projecte polític d’abast nacional. L’exministra explica que sí que ha pogut consultar l’estudi d’impacte ambiental i afirma que “un heliport és necessari” i la “ubicació que s’ha triat està bé” i destaca que “es prendran moltes mesures de reducció de l’impacte visual i mediambiental”.

Pallarés afirma sense embuts que “desitgem que el projecte es tiri endavant i que es tiri endavant fins al final”. Això vol dir que no quedi aturat, pel motiu que sigui, a mig fer. “Seria lamentable”, continua dient la presidenta d’ACC!Ó, “que es faci una tala i un desmunt” i que després es pari tot. “S’ha de poder tirar endavant i no hem trobat res que ens faci ser pessimistes” sobre l’impacte ambiental. “Som favorables a què puguem disposar d’aquesta infraestructura dins del nostre territori”, conclou.

Simulació de com hauria de quedar l'heliport posicionat en el seu entorn.

Relacionat

Progressistes-SDP troba que l’heliport a la Caubella “no és viable pel fort impacte que generarà”

També ho veu amb bons ulls tot i que sense fer salts d’alegria l’actual conseller de Cultura del comú de la Massana i principal promotor del projecte polític Participa, Guillem Forné. Per al polític massanenc “lògicament no és el millor lloc, especialment per l’impacte ambiental, però per als massanencs sobretot dins de tots els mals és el mal menor. Hem de recordar que fa trenta o quaranta anys que tenim un heliport al bell mig del poble”. Un heliport que “no té cap tipus de garanties i segurament actualment no compleix cap tipus de normativa internacional”.

Davant d’aquest fet, “era realment molt just poder-lo treure de la ciutat i ubicar-lo en una altra zona. A partir d’aquí és veritat que totes les ubicacions que s’han volgut proposar han tingut oposició i han rebut negatives i al final el comú de la Massana va proposar la zona de Beixalís i aquesta darrera de la Caubella que al final és la que es va triar per la ubicació. Perquè hi ha l’estació, perquè hi ha el telecabina, els millors accessos, serveis, i lògicament sí que a nivell d’impacte ambiental molesta moltíssim, no ens podem enganyar, però dins dels mals, és el mal menor”.

Comentaris (22)

Trending