Casal: “No hi ha cap parròquia que tingui una situació alarmant de disponibilitat d’aigua de boca”

El ministre de Medi Ambient reitera que “amb la situació actual no cal fer restriccions” i Govern i els comuns acorden crear un grup de treball conjunt per analitzar què podria passar tenint en compte “els pitjors escenaris” de sequera

Un instant de la reunió d'aquest divendres.
Un instant de la reunió d'aquest divendres. SFGA / JAViladot

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha volgut passar un missatge de tranquil·litat pel que fa a la disponibilitat d’aigua de boca al país. “A dia d’avui no hi ha cap parròquia que tingui una situació alarmant”, ha assegurat a la sortida de la reunió que ha mantingut amb diversos cònsols, consellers i tècnics de medi ambient i que ha servit per plantejar les actuacions de cara a futur.

Casal, en declaracions a la premsa, ha volgut deixar clar que la trobada no s’ha donat per parlar de possibles restriccions. “Amb la situació actual no cal fer restriccions”, ha reiterat. De fet ha insistit en el missatge que fa dies que es passa: la situació que poden viure territoris veïns res té a veure amb la del Principat. “Tenim sistemes totalment diferents d’accés a l’aigua i de captació i emmagatzematge d’aquesta aigua”, ha detallat, recordant que al país no hi ha embassaments, sinó que es capta directament del cabal fluent, “de la font on neix l’aigua”.

Per tant, “que a uns quilòmetres més enllà a la rodona hi hagi restriccions, no vol dir que hi hagin de ser aquí”. Ara, ha advertit, “això tampoc vol dir que ens puguem prendre la situació com que aquí no passa res”. En aquest sentit ha remarcat que de la mateixa manera que les administracions es reuneixen conjuntament “perquè tots som responsables d’un consum òptim, la ciutadania també”. I per conscienciar s’ha acordat tirar endavant una campanya de sensibilització conjunta.

D’altra banda, en la trobada d’avui el principal acord assolit ha estat la creació d’un grup de treball tècnic per analitzar “a futur” quina és la situació que es pot trobar el país tenint en compte els “els pitjors escenaris meteorològics”. És a dir, “com es comportarien les captacions dels comuns pel consum d’aigua de boca en un escenari amb poques precipitacions meteorològiques”.

“Que a uns quilòmetres més enllà a la rodona hi hagi restriccions, no vol dir que hi hagin de ser aquí”, ha advertit

Un dels elements a analitzarà serà “com monitoritzar les captacions per preveure escenaris a futur” i alhora recopilar informació que “serà útil” per elaborar la nova llei de l’aigua per tenir a l’abast “tots els indicadors, totes les casuístiques parròquia per parròquia per poder elaborar un text de manera consensuada”.

El ministre ha exposat que de moment no s’han plantejat possible accions i mesures en funció dels escenaris. “Avui hem decidit analitzar els escenaris de futur i tenir la capacitat de preveure aquests escenaris perquè si mai s’han de prendre accions, que les puguem prendre al màxim a l’avança possible i que siguin proporcionades a les necessitats”. De fet, confia que fins i tot puguin permetre “reduir o minimitzar la solució més dràstica”.

Segons Casal, prendre accions a dia d’avui sense algunes dades “no ens porta enlloc”, per aquest motiu és important que totes les parts facilitin les dades disponibles. I ha reiterat que si bé ara no cal emprendre cap acció, “l’aigua és un recurs finit. Encara que siguem un país de capçalera, encara que siguem orogràficament els primer a captar l’aigua, hem de fer un consum responsable”. Així, ha insistit que “hem de seguir reduint els consums” en moments de bonança, per assolir, per exemple els 150 litres per dia i persona que estableix la Llei d’Economia Circular.

CALENDARI

Sobre les dates en què podria disposar d’aquestes dades, Casal ha destacat que la majoria de comuns disposen de sistemes de telemetria i per tant tenen “gairebé a temps real” la situació dels seus dipòsits i de l’aigua que hi entra, per tant, el que cal és “anar un pas més enllà i que alguns comuns ja ho estan fent, que és mirar com es comporta aquesta captació”.

El ministre ha destacat que aquest divendres s’ha fet “el primer pas de coordinació” i no ha amagat que hi ha algunes dificultats, com el fet que hi ha models de gestió diferents, dificultats logístiques o el fet que les inversions al voltant de l’aigua “costen molts diners”.

COMUNS

De la seva banda, el cònsol major de la capital, Sergi González, que ha actuat com a representant dels comuns ha assegurat que tothom ha sortit “content i satisfet” de la reunió. Alhora, s’ha sumat al missatge de tranquil·litat, però advertint que cal treballar per “optimitzar i sobretot conscienciar el ciutadà que cal controlar el consum d’aigua”. En aquest sentit ha destacat que en el cas de al capital la xarxa es troba en molt bon estat i que es treballa per assolir entre un 85 i 90% d’eficiència

Igualment, ha explicat que la setmana que ve Andorra la Vella signarà un conveni amb Escaldes-Engordany per començar a treballar els estudis tècnics per a la interconnexió de les xarxes d’aigua i també es començarà a parlar amb Sant Julià per avançar en un acord similar si és viable.

Finalment ha recorregut que la setmana que ve haurien de rebre els resultats del estudis de càrrega, que seran també un element determinant per analitzar el recurs hídric.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending