Compte enrere per a la fi dels productes de plàstic d’un sol ús

L’entrada en vigor de la Llei d’Economia Circular fa que Govern disposi d’un mes per establir la llista de material que es prohibirà exportar i distribuir al país a partir del 21 de desembre

Vasos de plàstic d'un sol ús, que es prohibiran en sis mesos.
Vasos de plàstic d'un sol ús, que es prohibiran en sis mesos.

La Llei d’Economia Circular entrarà en vigor a partir d’aquest dijous. El text, votat ara fa unes setmanes al Consell General, persegueix impulsar un model més sostenible i estableix tota una sèrie de mesures. Així, quedaran prohibits els plàstics d’un sol ús, amb comptadíssimes excepcions. A partir del 21 de desembre, i serà d’aquí a un mes quan es conegui el llistat dels productes afectats. A banda, el text també impulsa un canvi clau en la recollida selectiva, amb la incorporació de l’orgànic i diferents obligacions per als sectors econòmics.

La Llei ha estat publicada aquest dimecres al BOPA, un cop ha rebut la signatura de tots dos Coprínceps. En línies generals, s’estableix que entra en vigor a partir de dijous, però hi ha diverses disposicions que, pel temps que requereixen per poder aplicar-se, tenen terminis diferents. És el cas de les que afecten els plàstics d’un sol ús. No es prohibiran des d’ara mateix, però tenen, clarament, els dies comptats.

Especialment, aquells que tenen alternativa, com s’estableix a l’article 10: “Es prohibeix la producció, la importació i la introducció al mercat de productes fabricats amb plàstic oxodegradable, així com de productes de plàstic d’un sol ús que ja tenen una alternativa de producte sense plàstic”. Serà Govern qui en faci la llista, seguint les directives europees sobre la matèria. Per fer-la pública, l’executiu tindrà tot just un mes. És a dir, el 21 d’agost, a tot tardar, hauria de publicar la relació.

Un grapat de residus a una de les deixalleries.

Relacionat

Aposta per impulsar una fiscalitat vinculada a bones pràctiques ambientals

Tots els productes que hi figurin quedaran prohibits en sis mesos. És a dir, el 21 de desembre. Per a aquells materials de plàstic d’un sol ús que no tenen, de moment, alternativa, caldrà “establir un programa per reduir-ne el consum i promoure solucions més sostenibles i més respectuoses amb el principi de l’economia circular”. També caldrà que Govern fixi quins es permeten en una llista, a publicar abans d’un any.

La Llei, però, va molt més enllà. Per exemple, també impulsa la recollida selectiva de residus orgànics. A la vegada, estableix una normativa que ha de permetre evitar el malbaratament alimentari. Per exemple, els centres comercials hauran de disposar d’un “espai degudament senyalitzat per exposar i posar a la venda al públic els productes amb data de consum preferent propera a la seva superació i amb data de caducitat propera a la seva superació”. El text aposta, a més a més, per un canvi d’hàbits en els consumidors per prioritzar productes de temporades i locals.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending