Capesa reclama poder disposar en continu les dades del volum d’aigua que baixa pel Madriu

La companyia escaldenca preveu mantenir una trobada amb responsables de FEDA per tal de fer un ús equitatiu i sostenible dels recursos naturals

Una imatge del riu Madriu.
Una imatge del riu Madriu. ARXIU

La companyia de distribució d’aigua d’Escaldes (Capesa) necessita poder disposar de forma permanent de dades relatives al volum d’aigua que baixa pel riu Madriu. De fet, ja ho ha sol·licitat a diverses institucions que disposen d’indicadors. En cas de no poder compartir els aforaments amb aquests organismes que ja els tenen, Capesa ja té en cartera poder col·locar els mesuradors corresponents. Per a la companyia és important, més ara que els cabals s’han vist minvats per les baixes precipitacions, tenir dades en continu.

Al Madriu hi ha dues grans operadores: la citada Capesa i FEDA. L’elèctrica condueix aigua del Madriu cap al llac d’Engolasters, on també hi arriba aigua, molta més, des de Ransol, per tal de poder produir posteriorment energia hidràulica. La distribuïdora d’aigua, que preveu mantenir en breu una trobada amb responsables de FEDA per tractar la qüestió, considera que s’han de buscar mecanismes per fer un ús equitatiu dels recursos naturals, tot recordant que acaba sent aigua de boca que la que transcorre pel Madriu.

Des de la distribuïdora es calcula que l’aigua procedent de Ràmio acaba suposant 1,5% de la producció energètica pròpia del país. I si aquest petit percentatge de la producció hidroelèctrica pot posar en escac, venen a dir les fonts, l’aigua de boca d’Escaldes, s’ha d’analitzar bé com actuar

Des de Capesa s’indica que la companyia està bé a nivell de captació i fins i tot s’ha acabat un altre filtre per poder disposar de més recursos. Amb tot, però, i segons com evolucioni la pluviometria, a final de primavera i durant l’estiu hi podria arribar a haver problemes. Per això és clau poder disposar de dades en continu. Especialment del volum d’aigua que hi ha abans de Ràmio i després de Ramio o a l’altura del pont de Sassanat.

Des de Capesa es calcula que l’aigua procedent de Ràmio acaba suposant 1,5% de la producció energètica pròpia del país. I si aquest petit percentatge de la producció hidroelèctrica pot posar en escac, venen a dir les fonts, l’aigua de boca d’Escaldes, s’ha d’analitzar bé com actuar. D’aquí que es tingui la necessitat de disposar de dades, més quan sembla més que evident que es farà l’acord amb Andorra la Vella per embrancar les xarxes per si mai hi hagués la necessitat en una parròquia o l’altra de tibar d’aigua de l’altra o de l’una.

A més, destaquen els consultats, la captació de la Plana, que s’alimenta d’aigua procedent de Claror i Perafita ha baixat una miqueta i l’aigua té més terbolesa. Les fonts han assegurat que l’aigua d’aquest cantó no és tan bona comparat amb la del Madriu i, a més a més, és més complicada de filtrar. O dit d’una altra manera, l’aigua del Madriu és més senzill de filtrar-la i de poder-ne disposar.   

Comentaris (10)

Trending