Govern es fixa com a prioritat actualitzar la Llei de l’aigua durant aquest mandat

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, diu que la legislació actual data del 1985 i celebra les relacions de bon veïnatge que hi ha hagut entre Andorra la Vella i la Massana

L'estat del riu aquest diumenge a Canillo.
L'estat del riu aquest diumenge a Canillo. Albert Sanjuan

La sequera i la manca de precipitacions que pateix Andorra afecta directament els rius. El ministre Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha explicat que el cabal s’ha reduït a la meitat respecte al darrer període de referència mesurat a l’estació de la Borda Sabaté que va entre el 2010 i 2020. Celebra la iniciativa del comú d’Andorra la Vella de cedir aigua a la Massana i es marca com a prioritat actualitzar la Llei de l’aigua.

L’actual legislació data del 1985 i “cal adaptar-la a les directives europees”. Així ho manifesta Casal, qui valora positivament que el comú de la capital cedís aigua dels pous del Parc Central a la Massana davant d’aquest període de sequera i que ha provocat una disminució dels dipòsits. Remarca “la importància de coordinar entre les administracions aquests serveis i trobar solucions de bon veïnatge sempre és important”. Té clar que cal un treball conjunt i no veu malament la proposta que aquest dissabte feia el cònsol menor d’Andorra la Vella, Miquel Canturri, d’interconnectar les xarxes d’aigua en la mesura del possible. De fet, aquest dilluns té una reunió amb els cònsols per tractar temes de medi ambient i, ben segur que serà una qüestió que es posarà sobre la taula.

“Les aigües subterrànies estan millor que a l’abril quan hi havia més desgel”

La competència de l’aigua és dels comuns, però des del Govern s’ha volgut llençar un missatge a la població per conscienciar de la importància de reduir-ne el consum. Casal ha deixat clar que aquest diumenge “el cabal dels rius és significativament inferior, concretament un 50% menys que en el període comprès entre el 2010 i 2020”. Són mesures que es fan a l’estació situada a la Borda Sabaté, tot i que remarca que “es tracta d’una dada que s’ha d’agafar amb cautela i que està influenciada pels efectes de la meteorologia”. El titular de Medi Ambient sí que ha exposat que “les aigües subterrànies estan millor que a l’abril quan hi havia més desgel”. Un desgel, però, que les altes temperatures van avançar en el temps.

El riu Valira del Nord al seu pas per la Cortinada.

Relacionat

La sequera i la calor deixen els rius a la meitat del seu cabal

NEU DE CULTIU

Casal posa en relleu que “els comuns tenen els dipòsits dimensionats per la població que hi ha actualment”, tot i que ha fet referència als estudis de capacitat de càrrega que han d’elaborar per determinar el creixement i fins a quin punt els serveis poden abastir a la població. També s’ha referit a la producció de neu de cultiu de les estacions d’esquí, quan queda un mes i mig perquè arrenqui la temporada d’hivern. Diu que “els camps de neu ja tenen les basses d’emmagatzematge plenes perquè es fa en l’època en què hi ha més aigua, però sempre es fa un control de la quantitat que agafen. En aquest sentit, diu que el que consumeixen és el 2% del consum total del país i estan treballant amb Andorra Recerca + Innovació analitzar aquest tipus de situacions perquè “si no neva aquestes reserves es consumiran més ràpid.

El cònsol menor, Miquel Canturri, en un acte aquest dissabte.

Relacionat

La capital advoca per interconnectar les xarxes d’aigua “i ser àgils” a l'hora cedir aigua

El ministre ha dit que no li consta que hi hagi hagut cap problema a l’hora de produir energia hidroelèctrica per part de FEDA.

 

Etiquetes

Comentaris (20)

Trending