Els banders controlaran l'accés rodat a vuit punts dels camins de Sant Julià de Lòria

El Govern i el comú han signat aquest dijous el conveni en una primera col·laboració en aquest àmbit entre institucions

Comentaris

Sílvia Calvó, i Josep Majoral han signat el conveni aquest dijous.
Sílvia Calvó, i Josep Majoral han signat el conveni aquest dijous. SFGA/J.A.VILADOT

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sosteniblitat, Sílvia Calvó, i el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, han signat aquest dijous un conveni per tal que el cos de banders ajudi a controlar l’accés rodat en vuit punts dels camins de la parròquia. L'acord ha estat valorat com a "molt positiu" per Calvó. És la primera col·laboració entre institucions en aquest sentit com queda regulat a la Llei de Medi Ambient.

La ministra ha opinat que hi ha d'haver més col·laboracions entre institucions per preservar el medi ambient. Amb el conveni que entra en vigor aquest mateix dijous, els efectius dels Banders es comprometen a efectuar, juntament amb els diferents agents comunals, la inspecció i el control de la circulació als entorns naturals de la parròquia laurediana.

De fet, legalment es preveuen aquestes col·laboracions quan els comuns “no disposin dels mitjans equivalents o aquests mitjans hagin de ser complementats”. Majoral ha explicat que la corporació no disposa de prou efectius i que la xarxa de camins de la parròquia és molt àmplia.La Rabassa, el pic Negre i Claror són els punts on s'estan registrant "més problemes" i seran precisament allà per on es durà a terme una vigilància més àmplia.

Com ha recordat Calvó, la Llei del 2019 de conservació del medi natural, de la biodiversitat i el paisatge atorga als comuns la potestat de regular –a través de les seves pròpies ordinacions– l’accés rodat i/o motoritzat als espais naturals. D’aquesta manera, la cooperació entre Banders i el personal del comú permetrà reforçar la preservació del medi natural, tenint en compte la missió fonamental dels banders: garantir la conservació i protecció del patrimoni natural. Per tant, les tasques que faran els agents seran les pròpies del cos, mantenint alhora una comunicació fluida i constant amb el servei de Boscos del comú de Sant Julià de Lòria, així com amb l’òrgan competent en matèria de medi ambient de la corporació.

En virtut de l'acord, els banders efectuaran els controls pero la potestat de sancionar serà del comú va regular l’accés rodat als camins i piestes forestals l’agost del 2020. L’ordenació permet a les motos de trial circular per tots els camins d’amplades inferiors a 2,5 metres, mentre que les motos d’enduro i de motocròs tenen més limitacions de moviment. La durada del conveni és indefinida.

Comentaris

Trending