Andorra es compromet amb la cimera mundial sobre el canvi climàtic COP26

El secretari d’Estat de Medi Ambient i l’ambaixador del Principat a la Gran Bretanya representen el país a Glasgow davant la ‘baixa’ d’Espot per estar en vigilància passiva pel coronavirus

Carles Jordana i Marc Rossell durant una de les reunions a Glasgow.
Carles Jordana i Marc Rossell durant una de les reunions a Glasgow. SFGA

Andorra participa en la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP26 que se celebra fins al 12 de novembre a la ciutat de Glasgow, a Escòcia, i on no ha pogut viatjar el cap de Govern, Xavier Espot, pel positiu de la ministra de Cultura, Sílvia Riva. Un dels grans reptes d’aquesta COP 26 serà impulsar el compromís per part dels països participants d'arribar a la neutralitat climàtica el 2050, augmentar el finançament per la transició climàtica dels països en desenvolupament i accelerar l'acció pel clima.

En aquesta primera fase de la cimera, aquest dilluns i demà, dimarts, la delegació andorrana està representada el secretari d’Estat de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, i per l’ambaixador del Principat d’Andorra al Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord i a la República d'Irlanda, Carles Jordana, que alhora ha tingut l’oportunitat de trobar-se momentàniament amb el president dels Estats Units, Joe Biden, que no tenia coneixement en absolut d’Andorra.

Com s’ha dit, el cap de Govern -igual que la majoria del gabinet ministerial per aquelles responsabilitats que haguessin d’assumir aquests dies- ha cancel·lat la seva presència a la COP26, després que les autoritats sanitàries determinessin que l’equip de Govern romangués en vigilància passiva pel contacte amb Riva.

La delegació andorrana ha assistit avui a la cerimònia d'obertura, on s'han refermat les conclusions del Grup de Treball d'experts intergovernamental en l'evolució del clima (GIEC) al sisè informe d'avaluació. En aquest informe es posa en relleu la urgència en l'aplicació de mesures per a la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, s'ha apel·lat que els acords que es duguin a terme globalment durant la COP26 són fonamentals per garantir l'objectiu de frenar l'increment de les temperatures per sota dels 1,5 graus centígrads.

Durant l'obertura també s'ha deixat palès per part de les diferents organitzacions de joves que hi participen, el compromís d'aquests per a l'acció climàtica i la necessitat d'integrar als joves a les taules de presa de decisions dels diferents països. En aquest sentit, Andorra, integra a un representant dels joves del país a la Comissió Nacional d'Energia i Canvi Climàtic on s'elaboren les estratègies i es defineixen les accions concretes en aquest àmbit. Demà, dimarts 2 de novembre, la delegació participarà en l'acte de suport de la Declaració sobre boscos i l'ús del sòl que ha impulsat la presidència anglesa i en l'acte sobre el compromís global de metà coorganitzat per Estats-Units i la Unió Europea.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, estarà present a Glasgow per participar en la reunió d'Alt Nivell per a Ministres de Medi Ambient, entre el 9 i l'11 de novembre. Durant la seva estada es preveu que pugui exposar en la declaració nacional, quins són els avenços duts a terme per Andorra per a lluitar contra el canvi climàtic així com les accions que s'han implementat fruit d'aquest compromís.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending