L’allau de demandes del programa Renova obliga Govern a donar per tancada la convocatòria

Les peticions s’han gairebé triplicat en comparació al pla del 2022, amb 310 sol·licituds; les ja acceptades suposen un import atorgat de 763.000 euros, davant dels dos milions de partida pressupostària

El logotip del Pla Renova.
El logotip del Pla Renova. ARXIU

El programa Renova ha rebut en la convocatòria d’aquest any un total de 310 sol·licituds. La xifra, segons s’ha volgut remarcar des del Govern, demostra la bona acollida de la iniciativa entre la població. El ritme, s’assegura, gairebé triplica el d’anys anteriors. De moment, s’ha atorgat 763.000 euros del total de dos milions que estan inclosos a la partida pressupostària. El fet que les peticions pendents de resoldre suposin un import global de 3,5 milions ha obligat l’executiu a tancar la convocatòria per no rebre’n més.

Des de l’executiu, s’indica que el ritme de presentació de sol·licituds ha estat de 289% superior a la mitjana del programa al mateix mes de juny del 2022. El pla, cal recordar, té la finalitat d’acompanyar econòmicament la ciutadania en la transició energètica i així facilitar també l’estalvi energètic i econòmic de la població en els consums dels seus habitatges.

Fins el dia d’avui, s’han valorat un total de 108 sol·licituds (80 provinents del 2023, 49 de les quals han estat favorables, 2 desfavorables, i 29 amb demanda d’informació complementària). 28 s’han recuperat del 2022. En total s’han concedit ajudes per un import de 763.091,87 euros, dels dos milions disponibles per a la convocatòria.

Així doncs, queden 230 sol·licituds actualment en tràmit i pendents de resolució. Aquestes representen un import total a valorar de 3,476 milions. En vista de la situació, i per poder atendre les demandes presentades, el Govern ha decidit tancar de forma cautelar la convocatòria anual del programa i donar la possibilitat que puguin esmenar les mancances documentals actuals. Es considera que l’import sol·licitat es veurà ajustat podent assolir una xifra similar al pressupost del programa.

El programa Renova segueix una línia continuista amb relació a la convocatòria de l’any 2022. Les actuacions en matèria d’eficiència energètica i millora de les instal·lacions de producció de calor formen l’eix central del pla, juntament amb la instal·lació de sistemes que produeixin energia elèctrica, com per exemple plaques fotovoltaiques.

La convocatòria actual manté les bonificacions per a petits edificis antics (fins a 14 unitats immobiliàries i anteriors al 1980) de 10 punts percentuals addicionals, així com la bonificació als habitatges rehabilitats que s’incorporin de nou al mercat de lloguer de 15 punts percentuals addicionals. Igualment, per accedir al programa, els immobles rehabilitats han de ser primera residència (mínim 70% de les unitats en el cas d’una comunitat de propietaris) i tenir una superfície inferior a 130 metres quadrats.

Comentaris

Trending