Agricultura treballa en un decret per cobrir danys que pogués causar l’ós

El titular ministerial assegura que es reprendrà la tasca ja iniciada la legislatura passada amb la voluntat que el protocol que s’estableixi “no s’hagi d’activar mai”

292755997 1007486769954660 16163
292755997 1007486769954660 16163

El ministeri d’Agricultura reprendrà més aviat que tard els treballs d’elaboració d’un decret que estableixi la cobertura dels danys que puguin afectar les explotacions ramaderes per l’eventual acció de l’ós bru. Ho ha explicat el titular ministerial del departament, Guillem Casal, tot explicant que pretén mantenir una “col·laboració estreta” amb el sector per mantenir-lo al cas de circumstàncies esporàdiques com pot ser la incursió d’un plantígrad en territori andorrà o per avaluar l’estat de les subvencions agrícoles.

Casal ha explicat que aquest dilluns va contactar tant amb el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), Xavier Coma, com amb els titulars de les dues explotacions ramaderes que tenien bestiar per la zona per on va transitar l’ós del qual se’n va trobar rastres durant el cap de setmana. El ministre els va posar en coneixement del seguiment i els controls que estaven fent els banders. I en aquest marc ha afirmat que es reactivaran els treballs de confecció del decret per establir la fórmula de prosseguir “en el cas que hi hagi danys causats per l’ós, un decret que esperem que mai s’hagi d’activar”.

AJUTS AGRÍCOLES I SEQUERA

Guillem Casal s’ha referit a la qüestió de l’ós arran de parlar d’unes noves subvencions a pràctiques agràries específiques, que l’han portat a afirmar que “s’ha de fer un replantejament global dels ajuts que tenim avui a l’agricultura i la ramaderia” i “s’ha de mirar de manera ordenada com s’ha d’actuar per no desvestir un sant per vestir-ne un altre”. Tot plegat, també, en el marc d’un moment de dificultat que pot suposar la sequera i l’encariment de certs productes per al bestiar.

Quant als ajuts específics per al manteniment del medi natural, aquests s’atorguen amb l’objectiu d’assegurar la conservació de les comunitats vegetals representatives dels hàbitats d'interès comunitari identificats a Andorra. Així, tal com preveu la normativa d'ajut al foment de pràctiques agràries específiques per al manteniment del medi natural, s’han adjudicat nou ajuts a titulars d'explotacions agràries situades a les parròquies de Canillo, Encamp, Ordino i Sant Julià. El muntant total és de 61.408,14 euros.

Etiquetes

Comentaris

Trending