80 persones participen en la recuperació del simulacre nacional d’allaus

La jornada, que feia dos anys que no se celebrava per la pandèmia, ha tingut lloc a la zona del Cubil, a Grau Roig, i permet revisar el procediment a seguir en cas que un despreniment de neu afectiu una estació d’esquí

Un instant del simulacre.
Un instant del simulacre. SFGA

Més de 80 agents han participat aquest dimarts en el simulacre nacional d’allaus. Es tracta d’una jornada tècnica mitjançant la qual es vol revisar i actualitzar els procediments i les eines que caldrà aplicar en cas que un d’aquests despreniments afecti un domini esquiable. Entre els integrants que han pres part en la iniciativa, hi havia efectius dels cossos de seguretat, però també pisters, guies de muntanya o representants d’Andorra Recerca + Innovació (ARI).

La jornada s’ha recuperat després de dos anys. I és que no se celebrava des del 2020, per culpa de la pandèmia. En total, vuitanta persones han col·laborat, incloent-hi membres del departament de Protecció Civil, efectius de policia, banders i bombers, així com integrants del Servei d’Urgències Mèdiques i de Creu Roja. A ells s’han afegit empleats de totes les estacions i guies de muntanya. El treball s’ha fet en tres grans grups: el sanitari, el de seguretat, i el de suport logístic.

A banda dels participants andorrans, s’ha comptat amb la col·laboració de representats dels cossos de seguretat de França i Espanya. És el cas del Peloton de Gendarmerie Haute Montagne i de la Compagnie Republicaine de Securité, de la Unitat d’Intervenció de Muntanya dels Mossos d’Esquadra, dels Bombers del Grup de Rescat de Muntanya de la Vall d’Aran, i de la Guardia Civil de Muntanya.

El simulacre s’organitzarà des d’enguany de manera conjunta entre el departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències i el departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments. La jornada s’ha iniciat amb un brífing i una presentació de la maniobra a tots els assistents i amb el desplaçament al lloc de l’allau, que ha tingut lloc a la zona de Cubil, a Grau Roig. Un cop en situació, el simulacre es fa en condicions tan semblants com sigui possible a una emergència real i es realitzen d’acord amb la programació establerta, mobilitzant el personal i els mitjans adscrits en cada operativa.

La finalitat és refrescar els procediments i també calcular i establir els temps necessaris per posar en marxa tots els grups que hi participen. Un cop acabat, els presents intercanvien experiències i impressions i fan suggeriments per tal de millorar, si cal, alguns aspectes. La voluntat és continuar organitzant-lo una vegada a l’any en els diferents dominis esquiables.

Comentaris

Trending