El 2020 es van tractar 23,5 milions de m3 d'aigües residuals i es van extreure 12 tones de deixalles

La quantitat equival a 10.000 piscines olímpiques mentre que els residus suposen 18,4 quilos per cada quilòmetre de riu

Comentaris

Estació depuradora de Sant Julià de Lòria.
Estació depuradora de Sant Julià de Lòria. ARXIU

L'any 2020 es van tractar 23,5 milions de metres cúbics d'aigües residuals, una quantitat equivalent a 10.000 piscines olímpiques que medeixen 50 metres de llarg per 25 d'amplada. Es van netejar 663 kms de rius i es van extreure 12,2 tones de residus, la qual cosa suposa 18,4 quilos de deixalles per quilòmetre,  molt per sota dels 150 kg/km del 2010. Les xifres han estat facilitades aquest dilluns per Govern coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l'Aigua. La xarxa consta de 37 estacions.

La qualitat de les aigües el 2020 és la millor des que es va iniciar la recollida de dades. El 69,5% de les residuals han estat tractades a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) Sud. L'any passat es van recollir 403 mostres d'aigua al conjunt la xarxa fluvial que és un 13,7% menys que el 2019 a causa del confinament provocat per la pandèmia de la Covid-19. En cap de les mostres es va detectar cap vessament d'hidrocarburs

La qualitat de les aigües superficials –és a dir la dels rius– va ser el 2020 entre excel·lent i acceptable en el 97,5% de les estacions de control ubicades arreu del
Principat. El percentatge és del 95% si només es té en compte aquelles estacions que han donat un resultat qualitatiu excel·lent o bo, unes dades millors que les assolides l’any passat i les mai registrades des que es disposa d’infraestructures de sanejament. Així ho han explicat i constatat, arran del darrer informe realitzat, la directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Silvia Ferrer i la cap d’àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat Laura Coll, que han fet la presentació coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua que enguany té com a lema ‘Valorem l’aigua’.

 Ferrer ha subratllat que “la situació és molt satisfactòria gràcies, en part, a la feina que s’ha realitzat amb l’aplicació del Pla de Sanejament  que ha permès una recuperació visible de la qualitat dels rius”. Coll, per la seva part, ha destacat que, d’acord amb la qualitat fisico-quimica, per quart any consecutiu no hi ha cap estació amb una qualitat molt dolenta i només n’hi ha una amb qualitat dolenta. Una tendència que es manté respecte anys anteriors, però que ha millorat de manera considerable respecte al 2005 quan la qualitat de l’aigua excel·lent i bona no arribava al 40%.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending