El 15 de juny es reprèn el projecte de l’ADN caní: tornen les extraccions

Els comuns han acordat amb els veterinaris, que finalment i a contracor s’han afegit a la iniciativa, bonificar durant sis mesos suplementaris i, per tant, fins a mitjan juny del 2022, el cost de la recollida de mostres

Una imatge de la campanya promoguda pels comuns -excepte Escaldes- sobre l'ADN caní.
Una imatge de la campanya promoguda pels comuns -excepte Escaldes- sobre l'ADN caní. adncaní

Després de l’estira-i-arronsa, el projecte de l’ADN caní es reprèn. El 15 de juny es reprenen, per aquells propietaris que s’hi vulguin adherir -en principi és d’obligat compliment- l’extracció de mostres dels gossos per alimentar el banc de dades que ha de servir, amb el temps, per sancionar aquells amos que no tinguin cura de netejar la via pública quan la seva mascota decideixi o necessiti abonar-la amb una defecació. Els comuns subvencionaran el cost del genotipatge mig any més del que inicialment preveien. La bonificació anirà, doncs, fins al 15 de juny del 2022.

La cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, una de les encarregades de liderar el projecte, ha explicat que després d’una roda de converses amb tots els veterinaris, ferms opositors a genotipar els cans per la manca de fiabilitat en relació amb la identificació dels excrements, finalment s’han decidit a adherir-se al projecte. D’aquesta manera, en un parell de setmanes es reprèn. Ben aviat s’acabarà de definir tot plegat, perquè els comuns han decidit acceptar algunes de les demandes dels veterinaris, la més notòria la de bonificar el cost de l’extracció durant un any.

Per tant, tant el Govern per una banda com els comuns tenen feina normativa per ajustar els tempos. Hi havia de marge fins a final d’aquest any per genotipar els gossos. Ara, l’executiu haurà de modificar el reglament per establir que la data límit és el 15 de juny del 2022, la mateixa fins a la qual les ordinacions comunals (la d’enguany i la de l’any que ve) hauran de reflectir que pagaran les proves per a la recollida de mostres.

Choy ha deixat clar que no s’ha pressionat els veterinaris. O així ho entenen els cònsols. “Pressions, ni una. Ara, està clar que no teníem la mateixa visió”, però “no tenim massa altres vies per combatre els propietaris incívics de gossos” ha afirmat la cònsols menor d’Ordino, que hi ha afegit que s’han fet reunions individuals per saber si els professionals de la veterinària volien procedir a fer les extraccions de l’ADN o no ho volien. “El temps ens dirà si funciona o no” el procediment. Si la resposta és negativa, els comuns ho admetran, ha afirmat Choy, que ha volgut aclarir, també, que el projecte d’ADN caní no té una finalitat recaptatòria sinó que és una “mesura dissuasiva”.

Comentaris

Trending