Martí es reuneix aquest dimecres amb Rajoy un altre cop amb el 'cas Pujol' en plena ebullició

Comentaris

Martí es reuneix aquest dimecres amb Rajoy un altre cop amb el \'cas Pujol\' en plena ebullició
Martí es reuneix aquest dimecres amb Rajoy un altre cop amb el \'cas Pujol\' en plena ebullició

El cap de Govern, Toni Martí, es trobarà aquest dimecres a la Moncloa amb el president espanyol, Mariano Rajoy, quan torna a estar en plena ebullició el ‘cas Pujol’. El darrer cop que els dos mandataris es van trobar va ser el 7 i 8 de gener del 2015 al Principat. També llavors era del tot efervescent la qüestió catalana i la investigació oberta sobre el patrimoni de la família de l’expresident de la Generalitat. Si llavors la justificació de la visita de Rajoy a Andorra era la signatura del conveni de no doble imposició, ara l’excusa, més enllà de tractar qüestions bilaterals, és tractar la candidatura andorrana per acollir la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern el 2020.

El 2015, molts pocs dies després de la vinguda de Rajoy al país, Toni Martí va anunciar la dissolució del Consell General i la convocatòria d’eleccions generals. Seria aquella visita el preludi de l’esclat del ‘cas BPA’ malgrat que l’executiu andorrà sempre ha negat que la qüestió es tractés durant la visita. Martí, Cinca i companyia sempre han assegurat que ni tan sols es va parlar de l’afer de Jordi Pujol, una situació que, com a mínim, costa de creure. Igual com ara no s’entendria si els dos dirigents no analitzen aquesta situació, que fa que permanentment Andorra estigui present en els mitjans de comunicació espanyols.

La trobada, la primera des que Rajoy ha tornat a ser reelegit president espanyol, tindrà lloc demà passat al migdia al palau de la Moncloa i, formalment, donarà resposta a la demanda efectuada per Martí fa unes setmanes per poder tractar amb el president espanyol qüestions d’interès per ambdós països. En la reunió, els dos mandataris parlaran sobre les negociacions per assolir un acord d’associació amb la Unió Europea que està duent a terme Andorra i el suport que hi dóna l’estat espanyol.

A més, tindran ocasió de tractar la candidatura andorrana per acollir la celebració de la Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern el 2020, així com el suport d’Espanya en la preparació de la cimera i en el seu desenvolupament. En aquest mateix sentit, està previst parlar del procés per implantar maniobres basades en el sistema GPS a l’aeroport Andorra-La Seu i l’impuls que es vol donar per, en el benentès que es confirmi la viabilitat tècnica, agilitzar aquest tràmit en vista a l’interès estratègic perquè l’aeroport estigui totalment operatiu de cara a la celebració de la Cimera 2020.

Finalment, es tractaran altres temes d’interès mutu com convenis bilaterals que s’estan negociant actualment en diversos àmbits.

Durant la darrera reunió que van mantenir Rajoy i Martí a Andorra, la primera visita oficial d’un president espanyol al Principat, a banda de signar el ja esmentat conveni de no doble imposició també es van firmar un memoràndum d’entesa, d’amistat i cooperació general, i un conveni de transport internacional per carretera.

Comentaris

Trending