Martí assegura que no hi haurà acord amb la UE si Andorra “no pot controlar els fluxos migratoris”

El Govern posa d’exemple la relació que mantenen Liechtenstein i Brussel·les en matèria de política immigratòria com a objectiu a assolir

-
-
L’opacitat que gasta el Govern en relació amb la negociació de l’acord amb la Unió Europea (UE) ha tornat a quedar evidenciada durant la sessió de control a l’executiu al Consell General. No obstant, hi ha en el marc de la negociació de la circulació de persones, el cap de Govern, Toni Martí, ha deixat clar que “no es firmarà un acord on Andorra no pugui controlar els fluxos migratoris”.

El Consell General ha tornat a tractar la qüestió de la negociació amb Brussel·les. Amb el conseller independent de la Massana Carles Naudi com a promotor de la majoria de preguntes, i amb el suport o afegit posterior del socialdemòcrata Pere López i el progressista Víctor Naudi, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha anat deixant anar en comptagotes alguns detalls de la suposada posició andorrana, ja que Ubach manté que no s’està negociant sinó que, simplement, el Principat “fa pedagogia i la UE ens escolta”.

El cert, però, és que Ubach, que ha deixat clar que no pensa lliurar, per exemple, cap document sobre el marc institucional de l’acord que ja s’hauria pràcticament pactat, ha començat afirmant certes coses i n’ha acabat dient d’altres de lleugerament diferents. Sempre, això sí, mirant d’aclarir tant poc com sigui possible, fet que, juntament amb algunes de les apreciacions fetes per Martí, ha indignat els diferents responsables de l’oposició.

La titular d’Exteriors ha assegurat que en matèria de circulació de persones, per tant, en matèria immigratòria, la pretensió d’Andorra és que es pugui mantenir el sistema de quotes actual, potser negociant transitòries. Més tard, però, l’actual ministre d’Economia i antecessor d’Ubach com a cap de la diplomàcia andorrana, Gilbert Saboya, ha reconegut que l’exemple a seguir, el model que s’hauria d’assolir, és el que té Liechtenstein, que cada cinc o set anys revisa amb els responsables de la UE els passos a seguir. En tot cas, s’ha deixat clar que des del 1990 no hi ha hagut grans canvis.

En qualsevol cas, i davant els dubtes mostrats pels consellers de l’oposició, Martí, que ha anunciat que aquest dimecres mateix va fer enviar al Consell tot un seguit d’informes sobre la negociació amb la UE, ha deixat clar que no se signarà amb Brussel·les cap acord que no permeti a Andorra controlar els fluxos migratoris i ha advertit que, a parer seu, la UE té “una bona sensibilitat” en relació amb aquesta matèria i que és conscient de les dimensions del Principat.

Carles Naudi ha lamentat que hi hagi tanta poca transparència i ha posat diverses preguntes que Ubach o no ha respost o s’ha tret del damunt amb evasives. El conseller independent de la Massana ha insinuat que el Govern està modulant el discurs i ocultant l’impacte que pot tenir un eventual acord amb la UE per la proximitat de les eleccions. Alhora, ha vingut a dir que l’executiu s’està acostant, i molt, al posicionament mostrat per UL i independents massanencs.

De la seva banda, Pere López ha lamentat que el suposat pacte d’Estat al qual el PS s’havia sumat hagi quedat en poca cosa i ha deixar clar que “no hi ha la complicitat” que hi havia hagut. Fins al punt que, ha advertit el parlamentari socialdemòcrata, és possible que en la propera legislatura s’hagi de “desfer” moltes de les coses o molts dels pactes o compromisos als quals hagi arribat el Govern amb la UE.

Etiquetes

Comentaris

Trending