Martí admet davant els agents socials i econòmics que Europa no farà un vestit a mida per Andorra

Comentaris

Martí admet davant els agents socials i econòmics que Europa no farà un vestit a mida per Andorra
Martí admet davant els agents socials i econòmics que Europa no farà un vestit a mida per Andorra

El cap de Govern, Toni Martí, ha reconegut en diverses fases de la seva trobada d’aquest dimarts amb diverses organitzacions socials i econòmiques del país en relació amb la Unió Europea (UE) que Europa no farà un vestit a mida per Andorra. Encara més, Martí no ha garantit ni que es pugui mantenir l’actual acord duaner. El màxim responsable de l’executiu ha explicat durant la reunió que si el conjunt global del futur acord al qual es pugui arribar amb Brussel·les és satisfactori per al conjunt del Principat hi haurà sectors que hauran de fer sacrificis encara que ara sembli impossible que els puguin assumir. I un d’aquests sectors podria ser l’agrícola, un dels més insistents en què es mantinguin tal com estan les prerrogatives en matèria de tabac, per exemple.

Diversos dels assistents consultats per aquest blog han reconegut que hi ha una part molt notable dels assistents a les reunions emmarcades en un suposat pacte d’Estat -la propera trobada està prevista per al 7 de novembre- que no són conscients de les implicacions que tindrà l’acord amb la UE per l’economia del Principat. “Hi ha representants que encara reclamen una llei per al seu sector, que hi ha certes coses que no poden ser perquè mai s’ha regulat la matèria professional a la qual pertanyen. No s’adonen que quan es pacte amb la UE tan hi farà si hi ha llei interna o no hi és: tots plegats ens haurem de regir per les directives comunitàries amb l’impacte que aquestes poden tenir.” En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que Martí hauria admès que l’únic que pràcticament es podrà negociar amb Brussel·les serà els terminis d’adaptació. I eventuals períodes transitoris per assumir i complir amb el cabal comunitari que l’acord imposi.

Els sectors més oficialistes, els partits polítics (encara que per ara en aquestes trobades només hi són presents DA i PS) i les organitzacions més formals han celebrat que el Govern tingui voluntat d’escoltar els sectors afectats i que amb aquest tipus de trobades es faciliti informació que per ara no s’havia donat. En aquest sentit, el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, ha destacat la importància que per al futur de la negociació amb la Unió Europea té haver incorporat al pacte d’Estat els agents econòmics i socials i haver creat una taula conjunta de treball. El parlamentari s’ha mostrat convençut que aquesta fórmula ajudarà a “entendre millor l’oportunitat que representa aquesta negociació i a què es pugui concloure en els millors termes”.

Reunió amb Juncker

La trobada d’aquest dimarts ha permès visualitzar que hi ha un intens calendari d’activitat. Toni Martí ha anunciat que es reunirà, el 6 d'octubre, amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. La trobada s'emmarca dins les negociacions per l'acord d'associació amb la UE i la voluntat de Martí és, això és que ha dit públicament, és clar, deixar claríssim "quins són els punts que entenem des d'Andorra que hauríem de mirar de preservar". Martí s'ha mostrat en les declaracions posteriors a la trobada molt optimista en aquest sentit, així com dels fruits de la seva visita a Nova York la setmana vinent, durant l'Assemblea General de l'ONU, pel que fa al tancament de nous convenis de no doble imposició (CDI).

Martí ha assegurat que "compta amb la complicitat del president” de la Comissió Europea i més tenint en compte que Juncker ha estat primer ministre de Luxemburg i, per tant, "té aquella sensibilitat" pels petits estats. El cap de Govern ha recordat que les negociacions per l'acord d'associació seran llargues, però que ens trobem en un "moment important". De fet els primers passos es començaran a fer abans d'aquesta trobada amb Juncker, concretament del 20 al 23 de setembre. Serà llavors quan està prevista una reunió amb membres de la UE, on es tractarà la lliure circulació de mercaderies. Seguidament, del 30 de setembre al 2 d'octubre, Martí es desplaçarà a San Marino, on també treballarà amb els seus homòlegs sobre l'encaix dels petits estats a Europa, fet que demostra "la gran unitat" entorn d'aquests acords de tots els països implicats.

Des de la Unió Sindical d'Andorra (USdA) s'han mostrat satisfets perquè entrar a Europa implica la necessitat d'adaptar les lleis laborals i sanitàries d'Andorra a les directrius europees. Pel que fa als empresaris, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, ha valorat que finalment se'ls faciliti informació sobre el contingut de les negociacions i ha aprofitat per recordar que una de les seves demandes prioritàries és que Andorra no perdi, en conseqüència, "la sobirania fiscal".

Fotografia: agència ANA

Comentaris

Trending