Malestar perquè es deneguen retirades de fons a BPA aportant poders notarials

Comentaris

Govern agafa dividends d\'Andorra Telecom i FEDA a l\'avançada per poder pagar nòmines
Govern agafa dividends d\'Andorra Telecom i FEDA a l\'avançada per poder pagar nòmines

Diversos clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) estan mostrant aquests dies el seu profund malestar perquè els poders notarials que al seu dia van atorgar perquè altres persones poguessin retirar diners, principalment, o fer altres gestions per compte seva ara no estan sent acceptats. Les diverses fonts consultades no han pogut precisar quina és la motivació que es dóna per refusar els poders que fins ara eren vàlids. Altres fonts han assegurat que la comunicació que s’havia fet més o menys formal era que els poders atorgats no servirien per retirar els diners una vegada es posi en marxa Vall Banc.

La situació és especialment delicada pels clients que BPA té a diversos països forans, especialment a Amèrica. En aquest sentit, i segons les fonts consultades, el malestar és molt elevat entre les persones que havien arribat a l’entitat andorrana ara intervinguda a través d’un parell o tres de cases de canvi argentines. Segons les fonts, són diversos clients de l’Argentina que han atorgat poders a persones de la seva confiança. 

Alguns, amics o coneguts seus que viuen al Principat o els és m’és fàcil venir-hi. D’altres, als propis gestors-titulars de les cases de canvi que també han estat en contacte permanent i, sovint, en permanència, tant amb BPA com amb els responsables de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). Finalment, també són diferents els assessors legals que tenen poders de clients seus per anar-los retirant els 2.500 euros mensuals.

Segons que ha pogut constatar l’Altaveu, la situació afecta les persones que han atorgat poders siguin d’on siguin. I el posseïdor dels esmentats poders s’està trobant els darrers dies amb la negativa de percebre allò que abans percebia sense que les explicacions siguin gens aclaridores. Un dels afectats ha assegurat que l’únic que se li ha dit era que es tractava d’instruccions dels superiors.

Adjudicació imminent?

El procés de subhasta de Vall Banc, segons diverses fonts, entra en la recta finalíssima i la decisió definitiva podria ser imminent. Almenys això és el que estarien assegurant fonts de l’entorn demòcrata. De fet, tothom dóna per fet que el cap de Govern, Toni Martí, es presentarà al debat d’orientació política amb una suposada solució ja acordada. L’AREB es debat entre tres opcions, ‘a priori’. Els fons JC Flowers i Socrates o la possibilitat de decidir que no s’atorga a cap dels dos. Aquesta darrera possibilitat, però, sembla extremament complicada. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha afirmat aquest dimecres que “no m’atreveixo a dir si l’adjudicació serà aquesta setmana; si no és aquesta serà la que ve. S’hi han d’esmerçar tots els esforços necessaris però no es pot dilatar molt més”.

Més enllà d'això, diverses fonts han assegurat que el procés seguit ha estat de tot menys ordenat i lògic. I que la informació continguda en el ‘Data rooom’ ha sigut molt esbiaixada i poc completa. Els bancs andorrans van rebre fortes pressions per què presentessin ofertes però, a canvi, no van rebre la informació que la majoria d’ells van rebre, especialment referida a hipotètics clients compartits i dipositants de BPA que no tenen la seva situació regularitzada en el país d’origen.

Comentaris

Trending