Malestar entre els bancs pels clients de BPA que PwC no considera aptes i també són clients d'altres entitats

Comentaris

L’auditoria o revisió de comptes i clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) que ha estat fent PricewaterhouseCoopers (PwC) posa contra les cordes la resta d’entitats bancàries. Diverses fonts han assegurat que hi ha un evident malestar en l’Associació de Bancs Andorrans (ABA). Com és evident, BPA no tenia l’exclusivitat de clients. I molts dels dipositants del banc intervingut també ho són d’algun o d’alguns dels altres bancs. La pregunta que es fan aquestes altres entitats és fàcil: ¿què passa amb aquells clients que no superin els controls de PwC? Si no són aptes per passar a Vall Banc, tampoc no són bons per als altres bancs que ja els puguin tenir eventualment de clients. Segons ha pogut constatar l’Altaveu, el neguit davant el que es coneixen com a comptes o clients compartits és més que evident.

I l’auditoria feta per PwC ha posat sobre la taula un notable nombre de clients ‘grisos’. Són titulars de comptes que no compleixen totes les condicions imposades per la consultora per ser considerats bons del tot i, en conseqüència, aptes per poder fer el salt al banc pont quan s’escaigui. Tampoc no hi ha indicis de ‘criminalitat’, per dir-ho d’alguna manera. Però no compleixen del tot. I més enllà dels clients que no han passat el test per qüestions ‘burocràtiques’ (per exemple, tenir el passaport caducat) i que no necessàriament s’han de repetir en altres entitats, sí que es dóna el cas que PwC no ha validat alguns comptes o clients en considerar que l’operativa financera que duia a terme aquell client o aquell compte no s’ajusta als paràmetres imposats. I és la mateixa operativa que usava per obtenir els diners dipositats en un altre banc del país. En conseqüència, l’alerta ja està encesa i el maldecap, també.

El sector veu cada cop amb més desconfiança tot el procés. Tampoc el procés de subhasta de Vall Banc no està funcionant com en principi semblava que aniria. I les dificultats per fer operatiu el banc pont són enormes. No obstant això, responsables de Banca Privada d’Andorra (BPA) han començat a fer córrer aquest dimecres internament una nova data per convertir en operatiu Vall Banc. Una vegada ha quedat clar que el 18 de gener no ha passat absolutament res, ara el serial situa l’activació del banc pont per al 8 de febrer. Les fonts consultades han assegurat que el departament de serveis interns a l’entorn del qual hauria sorgit la nova data no ha justificat en cap cas quins serien els elements que conduirien a fer possible que Vall Banc, el 8 de febrer sí, pugui posar-se en marxa.

Comentaris

Trending