La previsió, en el marc d’un seguit de canvis més globals que inclouen, per exemple, l’establiment d’una remuneració per al degà, no s’ha posat gens bé entre els no exercents. Fins al punt que algun d’ells intenten trobar suports i reunir prou massa crítica per poder constituir una associació de juristes que pugui fer de contrapès al Col·legi d’Advocats. De fet, es voldria ‘restar pes’ als no exercents vist que en les darreres assemblees no hi ha hagut el quòrum necessari per tirar endavant algunes decisions relatives als canvis en els estatuts de l’ens professional. Canvis, justament, relatius al salari esmentat o a la regulació de la publicitació dels professionals del Dret.
Un grup de lletrats que no exerceixen estan estudiant organitzar-se com a associació de juristes per mirar de fer un contrapès a l’ens professional oficial
De fet, segons que ha pogut saber l’Altaveu, la proposició legislativa que s’està treballant i a la qual haurien de donar suport els col·legiats també establiria una fórmula més laxa que l’actual per permetre la modificació dels estatuts, que en el cas que s’aprovi la modificació de la llei s’hauran d’adaptar en un termini de sis mesos, al marc legal que sorgís dels canvis. Així, en la proposició legislativa s’estableix que “la modificació dels estatuts requereix l’acord de l’Assemblea General per majoria simple dels vots emesos”.
Un altre aspecte que també afecta els advocats no exercents seria el relatiu a la formació que necessiten per poder exercir si volguessin passar d’una banda a una altra. Així, la proposició de llei que hi ha sobre la taula estableix una disposició addicional que “els advocats en possessió d’un títol de nivell 2 del Marc andorrà de titulacions d’ensenyament superior en l’àmbit del dret, que a l’entrada en vigor d’aquesta Llei estan inscrits com a no exercents al Col·legi d’Advocats podent continuar inscrits en aquesta qualitat. Si opten per exercir com advocat exercent han de disposar d’un títol de nivell 4 del Marc andorrà de titulacions d’ensenyament superior en l’àmbit del dret”.
Comentaris