L’USd’A demana que els col·lectius laborals més vulnerables no puguin ser sotmesos a un ERTO

L’organització sindical es mostra contrària a la rebaixa de sou que permet el nou paquet de mesures econòmiques per afrontar la crisi del coronavirus

El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach.
El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach.
La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) està totalment en contra de la rebaixa salarial que el nou paquet de mesures econòmiques per afrontar la crisi del coronavirus possibilita. I especialment ho està en el cas dels col·lectius laborals més vulnerables. De fet, l’organització liderada per Gabriel Ubach, que manté que en la majoria dels estats de l’entorn europeu no s’afecta la remuneració dels treballadors, demana que es deixi per llei fora de qualsevol aplicació eventual d’una suspensió de l’activitat (ERTO) davant de “sectors com el de les treballadores que es dediquen a la cura de persones dependents, personal de farmàcia, professionals de la neteja, caixeres de supermercat o treballadores domèstiques, que són col·lectius molt feminitzats i altament precaritzats a Andorra”.

Ubach ha enviat fins a tres escrits diferents a la directora del departament de Treball del Govern com a resposta a les reunions mantingudes en el marc del Consell Econòmic i Social. En una de les quals hi recorda el secretari general de l’USd’A que la classe treballadora encara no havia pogut recuperar el poder adquisitiu perdut arran de la crisi financers del 2009. I, per tant, ara no poden estar d’acord en cap acció que suposo rebaixar més aquell poder. L’USd’A “no pot compartir el vostre posicionament sobre els ERTO que proposeu i que al nostre entendre perjudicarà greument l’economia de les treballadores i treballadors del Principat d’Andorra i no ajudarà en res a la posterior recuperació de l’economia del país”

Ubach demana molta cura amb sectors com el de les treballadores que es dediquen a la cura de persones dependents, personal de farmàcia, professionals de la neteja, caixeres de supermercat o treballadores domèstiques, que són col·lectius molt feminitzats i altament precaritzats a Andorra

En un dels escrits, Ubach remarca que “necessitem una economia domèstica forta i no un empobriment que fa massa temps que arrosseguem tant en el sector públic com privat. Ara no es el moment de castigar encara mes la classe treballadora. Necessitem una societat forta econòmicament que pugui venir en ajuda de la petita i mitjana empresa i del comerç de proximitat quan sortim de la crisi sanitària i vingui la crisi econòmica, es el peix que es mossega la cua, si no en tenim no podrem gastar”. En una altra de les missives, la que fa referència als col·lectius laborals més vulnerables, el secretari general de l’USd’A hi explica que “les treballadores de cures i treballadores de la llar en molts casos no estan reconegudes legalment i treballen de manera irregular, sense cotitzar o fent moltes més hores de les que cotitzen”. 

Gabriel Ubach motiva el fet que hi ha un grup de sectors econòmics i persones a les quals de cap manera se’ls pot arribar a imposar un ERTO explicant, per exemple, que “les internes irregulars segueixen també treballant en les llars a risc de ser contagiades i contagiar, majoritàriament sense equips de protecció. A totes aquestes dones no les té en compte ni tampoc s'ha previst fins al moment cap mesura compensatòria”. El dirigent sindicalista manté que “el tancament d'escoles afecta directament a les dones, donat que les societats actuals deleguen en nosaltres la cura de les filles i fills. Això està provocant que les dones estiguem assumint molta càrrega de treball no remunerat que impossibilita més que mai la conciliació o l'accés eficaç al teletreball”.

Ubach també parla de les famílies monomarentals i de la violència masclista. “Un col·lectiu greument perjudicat durant el confinament estan sent les famílies monomarentals, donat que la situació obliga en alguns casos a les mares a demanar permisos no remunerats per cures i condemnant-les a una reducció dels seus ingressos. Fins al moment no s'ha pres cap mesura per pal·liar la pèrdua d'ingressos per sobrecàrrega de treball.” Finalment lamenta que “ha augmentat la vulnerabilitat de dones víctimes de violència masclista degut al temps de confinament amb l'agressor i les dificultats per demanar ajuda en estat d’alarma".

Comentaris (6)

Trending