L’oposició demana més pluralitat a RTVA

El director general, Xavier Mujal, compareix a la comissió legislativa d’Economia

-
-
El PS i Terceravia-Unió Laurediana han demanat aquest dimecres més pluralitat al director general de RTVA, Xavier Mujal durant la seva compareixença a la comissió legislativa d’Economia del Consell General. Mujal ha dit que la ràdio i la televisió públiques  “no estan per donar servei als polítics i si als ciutadans”.

El  director general de Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA), Xavier Mujal ha defensat la necessitat de tenir mitjans públics mentre que els grups de l’oposició, PS i Terceravia-Unió Laurediana s’han queixat perquè, segons ells, no tenen prou presència. En aquest sentit, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López ha dit que “és molt difícil fer passar el nostre missatge. Sembla que a la televisió pública no li interessa l’opinió dels grups de l’oposició. Representem un nombre de vots que no està tan lluny del partit que està al govern”.

 Mujal ha opinat que “potser tot no ho fem bé” i ha retret a les formacions polítiques que sovint convoquen els actes amb poca antelació i ha recordat que la llei laboral diu que per fer un canvi d’horari a un treballador cal avisar-lo amb una setmana d’anticipació. “No és tan fàcil, ni tan evident”, ha afegit. El director general també ha indicat que van a tots els actes polítics. “L’any 2018 ens van arribar 6.511 convocatòries i no vam anar a 791, que és un 12% i cap d’aquestes era polític”. 

Mujal considera que el minutatge és una coacció a la llibertat dels periodistes

El conseller del PS, Joaquim Miró ha preguntat si hi havia un control del minutatge que es dedica als partits polítics a la qual cosa Mujal ha contestat que “sempre hi estaré en contra perquè és una coacció a la llibertat dels periodistes. A RTVA no es minuten les aparicions dels polítics com les dels clubs esportius o de les associacions culturals” i ha ratificat que “a RTVA som imparcials” i ha manifestat que s’actua amb criteris de rellevància. Tot i això ha subratllat que “pren nota i no em sento atacat”. En referència a les campanyes electorals ha posat de manifest que “no decideixo res sobre el tractament a les candidatures”. El també conseller del PS, Jordi Font ha declarat que RTVA  hauria d'establir "alguns factors de correcció o algun tipus de controls interns per tal d'assegurar la pluralitat". 

La consellera de Terceravia, Carine Montaner, per la seva part, ha lamentat que "moltes vegades els partits de l'oposició no es veuen reflectits en les informacions i per tant no es mostra la pluralitat de l'arc parlamentari, i la imparcialitat d'una cadena de ràdio i televisió pública". Montaner també ha criticat la declaració de Mujal de dur a terme un cara a cara entre Xavier Espot i Pere López a les darreres eleccions legislatives. "Això mostra la voluntat de mostrar només el que fan dos partits i de fer invisibles la resta".

Digitalització de l'arxiu

Mujal ha fet un breu repàs al darrers anys de RTVA, al sanejament econòmic de l'empresa, a la reducció de personal i als quasi 700.000 euros que es van destinar a les quitances. "El 2006 hi havia 124 treballadors i el 2019 n'hi ha 76" i s'ha referit a la "descapitalització professional de l'empresa, perquè va marxar gent que no hauria d'haver marxat".

Ha aprofitat la seva presència a la comissió legislativa per reclamar més mitjans per digitalitzar l'arxiu. "Entre els anys 2016 i 2018 es van digitalitzar 440 hores anuals i hem de tenir en compte que l'arxiu hi ha 48.000 hores". Els consellers de la majoria i de l'oposició s'han mostrat disposats a posar-hi més recursos ja que amb les dues persones que es van incorporar no n'hi ha prou.

En un altre ordre de coses, Mujal ha destacat que la situació financera de RTVA és excel·lent i ha lloat la qualitat de l'equip humà. Ha incidit en el fet que la televisió ha de ser valorada com l'única que parla d'Andorra i que el 95% del contingut de la ràdio és de producció pròpia. "Ens dediquem al que millor sabem fer: informar d'Andorra", ha conclòs.

                           

              

Comentaris (2)

Trending