L’oposició ‘arracona’ la majoria demòcrata per la Funció Pública i la problemàtica de l’habitatge

El debat sobre la reforma del marc que regula els treballadors públics ha estat especialment cruent; liberals, socialdemòcrates, independents i progressistes han lamentat les poques ganes d’escoltar el funcionariat 

Comentaris

La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, durant el debat en relació a la reforma de la normativa sobre el funcionariat.
La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, durant el debat en relació a la reforma de la normativa sobre el funcionariat.
La reforma de la normativa que regularà a partir d’aquí unes setmanes els treballadors de l’administració i l’aprovació de les mesures urgents per intentar pal·liar la problemàtica de les dificultats per trobar un pis de lloguer en condicions -i que obliguen a modificar sis lleis- han quedat en mans, sols, de la majoria demòcrata. L’oposició, en un debat molt intens i dur en relació a la Funció Pública, i lamentant la poca transcendència de la proposta governamental per facilitar l’accés a l’habitatge, ha estat especialment crític amb l’executiu.

Evidentment, la proximitat de les eleccions s’ha deixat notar en la primera part d’una sessió extraordinària del Consell General que haurà de continuar aquest divendres amb el debat de les esmenes a la totalitat sobre el projecte de llei que regula els preus del tabac i sobre la previsió pressupostària. Durant la jornada d’aquest dijous l’activitat ha estat molt intensa. Per sort per als dirigents polítics, per dir-ho d’alguna manera, no hi ha hagut cap acte de protesta durant el debat de la reforma de la Funció Pública, que ha protagonitzat la jornada matinal. I això que agents de la policia havien ‘pres’ en certa forma l’edifici parlamentari per si les mosques.

El debat sobre la modificació de la Llei de la Funció Pública ha deixat moments de molta pugna dialèctica. Enfrontaments verbals molt durs. Tota l’oposició ha lamentat, de forma unitària, la manca de consens per impulsar la reforma, que Jordi Gallardo, el líder de Liberals, ha vingut a qualificar de “desmantellament”. Tots els ponents han lamentat que no s’hagin tingut en compte els representants dels sindicats. Que no es reflectís en el projecte de llei definitiu ni una sola de les reivindicacions dels treballadors. Tots els grups de la minoria han considerat que la modificació legislativa no va enlloc i, d’una manera o altra, s’han compromès a derogar-la o com a mínim tornar-la a canviar si poden governar després de les eleccions.

Qüestions com el canvi de triennis per quinquennis o el fet que la figura del funcionari -amb els drets que aquesta denominació comporta- desaparegui han estat alguns dels elements sobre els quals més ha incidit, per exemple, la portaveu socialdemòcrata en la matèria, Rosa Gili. De fet, la parlamentària del PS ha estat de les més bel·ligerants per molt que també s’hagi oposat fermament al text el president del grup mixt i conseller d’UL Josep Pintat que, com és de costum, ha usat un altre to. DA, per boca de Carles Jordana, ha defensat la reforma en considerar que “no és una mala llei” i en justificar la manca d’un pacte d’Estat recordant que l’obligació de governar és d’aquell qui té la potestat i els escons per fer-ho.

Llei òmnibus

A darrera hora de la tarda, ja ben entrada l’hora de sopar, per dir-ho així, el Consell General debatia la denominada llei òmnibus sobre la problemàtica amb l’accés a l’habitatge, que no cal confondre amb les quatre mesures anunciades fa deu dies pel Govern de Toni Martí. Tots, també els representants de DA que han intervingut o estan intervenint en el debat, han reconegut les dificultats que hi ha. Els problemes existents. Però mentre els uns veuen la solució aportada com un bon impuls per intentar resoldre la situació els altres ho veuen tot just com un pedaç.

L’aïllament de l’oposició vers la majoria demòcrata no ha estat tant remarcada en aquest cas. Probablement les moltes hores d’intens debat també ha reduït l’energia dels parlamentaris. Liberals i els independents sorgits d’aquesta formació, això són els membres d’Unió Laurediana i els consellers de la Massana han anunciat una abstenció a les mesures. El PS, amb Pere López al capdavant enviant dards enverinats a un ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, que ha defensat tant les modificacions legislatives que es tractaven aquesta nit com les mesures anunciades fa deu dies -ha descartat del tot posar topalls als preus dels lloguers-, ha anunciat el vot en contra en considerar que la proposta òmnibus no aporta res.

Comentaris (1)

Trending