López es queda sense poder preguntar a Macron per l’avortament

El retard en l’inici de la compareixença al Consell d’Europa del Copríncep francès fa que només puguin intervenir els presidents dels grups

Macron, durant la seva intervenció al Consell d'Europa
Macron, durant la seva intervenció al Consell d'Europa

La pregunta sobre l’avortament que Pere López, president del grup parlamentari socialdemòcrata, volia formular al Copríncep francès, Emmanuel Macron, aprofitant la compareixença del president de França davant l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa (APCE), ha quedat en no res. El retard en l’arribada del mandatari a la cambra i el fet que el seu discurs inicial s’hagi allargat gairebé quaranta minuts ha fet que, finalment, només hagin pogut formular qüestions els màxims representants dels diferents grups i, per tant, el torn no li ha arribat al conseller general del PS.

Quan es va saber que Macron participaria en l’assemblea de tardor de l’APCE, López va inscriure’s en el llistat de parlamentari que volien aprofitar la presència del mandatari francès per formular-li preguntes durant la seva compareixença al ple. La voluntat era clara: demanar un posicionament sobre l’avortament, i en especial sobre el fet que, a Andorra, estigui penalitzat en qualsevol supòsit.

Els plans, però, han quedat trastocats de seguida. López era el setzè en la llista dels parlamentaris que havien d’intervenir i, per tant, tenint en compte que la compareixença de Macron havia de durar tot just una hora –així ho marcava la seva agenda-, no era clar que el torn li acabés arribant. Però, a més a més, l’inici de la intervenció s’ha endarrerit vint minuts i, a més, el discurs del president francès ha estat més llarg del que es preveia, prop de 40 minuts. Tot i que l’acte al final s’ha ampliat fins a dos quarts de dues, la presidència de la cambra ha donat la paraula únicament als presidents dels diferents grups. Per tant, cap parlamentari ras ha pogut intervenir.

Cal recordar que l’anunci fet des del PS d’intentar preguntar al Copríncep francès sobre l’avortament aprofitant la seva visita a Estrasburg havia generat crítiques per part d’altres formacions. Principalment des de Demòcrates, que entenia que el Consell d’Europa no era el lloc adequat per plantejar aquesta qüestió al cap d’Estat.

El líder socialdemòcrata ha lamentat no haver pogut formular la pregunta, tot remarcant que "no hi ha un lloc millor per parlar de drets humans que el Consell d'Europa". El parlamentari ha deixat clar que "nosaltres hem fet el que havíem de fer, inscriure's per poder intervenir" i que, al final, el problema ha estat que "l'agenda s'ha desquadrat molt", fet que, assegura, ha suposat un cert "desencant" per a molts dels membres de l'APCE.

Tot i això, des del PS no es desisteix de poder plantejar aquesta problemàtica de forma personal al Copríncep. Així, López ha explicat que ja hi ha una petició per poder mantenir una reunió amb Macron a París. Ara, s'està a l'espera de com la resposta que es doni per part dels serveis personals del cap d'Estat.

Comentaris (2)

Trending