La patronal internacional destaca que la Llei d'acció sindical no determina les responsabilitats en casos de vaga abusiva

La CEA posa en marxa un servei gratuït d'assessorament legal amb la finalitat que els associats puguin resoldre els dubtes que tinguin sobre el nou reglament laboral que ja ha entrat en vigor

El president de la CEA, Gerard Cadena, i la secretària de la junta Elena Redondo, durant una roda de premsa d'aquest dilluns
El president de la CEA, Gerard Cadena, i la secretària de la junta Elena Redondo, durant una roda de premsa d'aquest dilluns
Amb motiu de l'aprovació a Andorra de les Lleis d'Acció sindical i patronal, i la Llei de conflicte col·lectiu, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha demanat a Organització Internacional d'Empleadors (OIE) un informe per avaluar l'adequació d'aquests textos legals als estàndards de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i també per avaluar si els interessos dels empresaris són respectats adequadament. L'informe de l'OIE, que ha estat presentat aquest dilluns, destaca per exemple, que caldria definir millor qui ha de fer-se càrrec dels danys que es produeixen arran d'una vaga il·legal.

Precisament, en aquesta línia, l'OIE explica que caldria clarificar-lo en el desplegament reglamentari de la llei d'Acció sindical i patronal, perquè tot i que aquestes situacions Andorra no són habituals, al final l'empresari "pot tenir dificultat a obtenir la justa compensació pels danys a l'empresa causats en aquests casos". També en l'informe s'explica que en relació a la Llei qualificada de mesures de conflicte col·lectiu caldria que es determinés la responsabilitat en casos de vaga abusiva o en contra de llei, per exemple quan no es respecten els límits de notificació.

Del Consell Econòmic i Social, òrgan consultiu i d'assessorament en matèria socioeconòmica, laboral i ocupacional, del qual seran partícips organitzacions empresarials, sindicals i Govern, es diu que serà important preveure com funcionarà, com es votarà o en quines ocasions. Però des de la CEA remarquen d'acord amb l'informe de l'OIE que "són aspectes que no han quedat regulats en la Llei i que són cabdals".

Assessorament legal sobre les noves lleis laborals

Aquest dilluns la CEA també ha presentat un nou servei gratuït d'assessorament legal a les empreses del país sobre les noves lleis laborals que ja han entrat en vigor des de l'1 de febrer. De manera, que els associats poden enviar un correu a laboral@cea.ad, i les seves consultes seran resoltes en un termini màxim de dos dies laborables.

Un servei que ha estat creat com a desplegament de l'article 5 dels Estatuts de la CEA i que preveu informar els afiliats de les disposicions legals o reglamentàries que els siguin d'aplicació, "així com la defensa i promoció dels interessos econòmics i socials en l'àmbit sociolaboral".

La patronal també demana que el Govern impulsi un fons de capitalització, que s'hauria de nodrir amb aportacions de l'empresari i de la persona assalariada, amb la finalitat de "dotar de forma periodificada els passius socials, complementar prestacions de jubilació i altres necessitats".

Etiquetes

Comentaris

Trending