L'obesitat ha augmentat en les dones en els últims tretze anys segons l'enquesta de nutrició

Un 50% de les enquestades són sedentàries, cosa que no passa en el cas dels homes que practiquen molt més esport i només un 30% ho són

El secretari d'Estat de Salut, Joan León i doctor Lluís Serra a la presentació de l'enquesta
El secretari d'Estat de Salut, Joan León i doctor Lluís Serra a la presentació de l'enquesta
El ministeri de Salut juntament amb la Fundació per a la Investigació Nutricional han presentat, aquest dijous,els resultats de la segona Enquesta Nutricional d'Andorra (ENA) del 2017 – 2018 que avalua el consum d'aliments, hàbits alimentaris i estils de vida de la població del Principat. L'enquesta s'ha realitzat amb 1.002 persones del Principat i també aporta una comparació respecte a fa tretze anys. Entre els resultats un dels que més destaca és la prevalença d'obesitat en població de 18 i més anys, la qual augmenta respecte al 2005 i passa d'un 11,5 % a un 14,4%. En canvi, en els homes disminueix i passa d'un 14,4% a un 13,0%, malgrat que l'enquesta manifesta que els canvis "són discrets".

Per altra banda, pel que fa a l'activitat física també es pot apreciar com un 50% de les dones enquestades registren un nivell més alt de sedentarisme, sobretot pel que fa a la franja d'edat ubicada entre els 12 i 24 anys. Mentre que en els homes, només un 30% d'ells són sedentaris i el 70% restant realitza activitat física de forma habitual.

Pel que fa al patró de consum d'aliments segueix sent de tipus mediterrani si bé, amb un consum elevat de carn i baix de cereals, llegums, patates i fruites seques, i un moderat consum de làctics, fruita i verdures. Malgrat que únicament un 9,2% de la població compleix la recomanació de 5 racions de fruita al dia. L'enquesta exposa que la ingesta diària de pa ha disminuït i que l'oli d'oliva "es manté com un greix utilitzar per amanir i guisar, i un 75% també l'utilitza per fregir".

En l'àmbit de l'esmorzar un 27% afirma que fer un esmorzar "de qualitat", cosa que segons l'enquesta significa que mengen cereals, làctics i fruita. A més, un altre canvi destacable respecte a fa tretze anys és en el dinar, ja que en el 2005 la composició tradicional de més de la meitat de la població era la de menjar dos plats i postres. Però ara ha canviat i només ho fa un 25% de la població i un 39% només menja plat únic i postres.

Etiquetes

Comentaris

Trending