L'instructor del 'cas Pujol' ve a Andorra a formar batlles i fiscals per a l'organització de macrojudicis

Comentaris

L\'instructor del \'cas Pujol\' ve a Andorra a formar batlles i fiscals per a l\'organització de macrojudicis
L\'instructor del \'cas Pujol\' ve a Andorra a formar batlles i fiscals per a l\'organització de macrojudicis

Amb el ‘cas Pujol’ en el seu clímax, amb més demandes d’informació a les autoritats judicials andorranes sobre el pas de diners per Andbank i altres detalls, i tenint membres de la denominada ‘policia patriòtica’ espanyola entre cella i cella per un ‘pen drive’ que no se sap d’on va sortir, el jutge que instrueix la causa contra la família de l’expresident de la Generalitat de Catalunya a l’Audiència nacional, José de la Mata, imparteix formacions… a Andorra. Diverses fonts han confirmat que el magistrat titular del jutjat d’instrucció número 5 de l’Audiència espanyola va ser dijous de la setmana passada al Principat per explicar a batlles i fiscals andorrans l’operativa de l’organització de macrojudicis.

De la Mata no va estar sol en l’esmentada formació. Per exposar la mateixa qüestió també s’hauria traslladat al país un fiscal francès. El minicurs es va realitzar a les instal·lacions de la Universitat d’Andorra, segons que han confirmat fonts judicials. No és pas la primera vegada que el centre universitari del Principat acull aquest tipus d’actes. Encara que sigui per una qüestió diguem-ne acadèmica, no deixa de ser curiós que De la Mata, un magistrat discret, recte i seriós segons diverses fonts, es traslladi a Andorra per una qüestió, amb tots els respectes, de segon ordre, just quan té activades, com a mínim, dues demandes d’ampliació d’informació sobre el pas dels Pujol per terreny financer andorrà en el marc de la comissió rogatòria internacional activada ja fa molt temps.

La proximitat de la celebració -ara se situa entre el setembre i l’octubre- del judici per la causa general del ‘cas BPA’ podria ser un dels motius que fes que un expert espanyol hagués d’explicar els juristes andorrans l’operativa d’un macrojudici. De ben segur, De la Mata hauria exposat, també, com s’estructura una macrocausa. El magistrat titular des de fa dos anys del jutjat que durant un bon temps va liderar Pablo Ruz i que encara amb anterioritat havia dirigit l’encara més mediàtic Baltasar Garzón és instructor. Per tant, instrueix les causes.No les jutja. Això no vol dir, però, que no pugui tenir profunds coneixements De la Mata de com funcionen els judicis. Ben al contrari.

José de la Mata va ser durant dos anys, sota el mandat presidencial a Espanya del socialista José Luis Rodríguez Zapatero, director general de Modernització de la Justícia. I des d’aquest càrrec va haver d’ocupar de diverses qüestions d’índole especialment administrativa i d’organització. Abans de protagonitzar una petita incursió en el món administratiu de naturalesa política, De la Mata era magistrat de la sala penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid. El magistrat, com la seva dona, quan va acabar els estudis pertinents va opositar per a fiscal obtenint la plaça, encara que l’home es va acabar decantant per la magistratura.

I si l’instructor del ‘cas Pujol’ a Espanya ve a fer formacions a Andorra, la principal instructora andorrana del ‘cas Pujol, la batlle Maria Àngels Moreno, ja havia acudit a Madrid, fa gairebé un any, a realitzar una tasca similar. L’abril passat, i davant d’una setantena de jutges i magistrats espanyols, Moreno va dur a terme una formació sobre cooperació penal internacional amb Andorra en el marc d’un curs anomenat  ‘Macroprocesos y delitos contra la corrupción' organitzat pel servei de formació continuada del Consejo General del Poder Judicial. La batlle també havia d’intervenir en una taula rodona sobre “Experiències de dret comparat en la investigació de la delinqüència relacionada amb la corrupció i cooperació judicial internacional amb Espanya. En particular, els casos de Suïssa, Andorra i Estats Units”.

Comentaris

Trending