L'INAF autoritza ara formalment l'entitat financera de l'exadministrador de BPA

Comentaris

L\'INAF autoritza ara formalment l\'entitat financera de l\'exadministrador de BPA
L\'INAF autoritza ara formalment l\'entitat financera de l\'exadministrador de BPA

L’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) acaba d’autoritzar formalment ara l’entitat financera d’inversió que dirigeix un exadministrador de Banca Privada d’Andorra (BPA). El Butlletí Oficial del Principat (BOPA) publica aquest dimecres l’edicte firmat pel president del consell d’administració de l’INAF, Raül González, el passat 22 de desembre i en el qual es feia ressò de l’acord del 17 de desembre per autoritzar la firma Alkimia Capital SAU. L’empresa, dedicada a l’assessoria financera, està inscrita legalment al registre de societats des del 16 de novembre. Per aquella data, David Betbesé, soci únic d’Alkimia Capital, continuava lligat a Vall Banc com a membre del seu consell d’administració tal i com ja va publicar l’Altaveu. 

Betbesé va ser nomenat administrador de BPA el mes d’abril per agafar el relleu dels primers tres administradors que com a tal havia tingut el banc un cop intervingut arran de la nota del FinCEN (Carles Salvadó, Joan Quera i Santiago Guillén). Uns mesos després, el juliol, i després de coincidir en el càrrec durant unes setmanes amb Fernando Vázquez de Lapuerta, va acabar presentant la renúncia. L’AREB, en un comunicat públic, va assegurar que malgrat deixar BPA, Betbesé continuaria lligat al banc pont. De fet, i amb posterioritat a la inscripció al registre de societats d’Alkimia, l’exadministrador de BPA continua apareixent al mateix registre com a conseller de Vall Banc en nom de l’AREB.

Betbesé, que va ser durant anys director de Banca Privada Internacional del Grup Financer Crèdit Andorrà i membre del seu comitè executiu, càrrecs que va deixar el 2014 per iniciar un projecte personal dedicat a l’assessorament financer, feia temps, segons asseguren algunes fonts, que anava rere l’obtenció de l’autorització pertinent de l’Institut Nacional de Finances (INAF) per poder obrir la seva pròpia financera. Amb anterioritat, i després de deixar Crèdit Andorrà, estava vinculat a la gestora de patrimonis Universal Gestió SA des de la seva pròpia companyia (DBA Consultors).

Just després de deixar l’administració de BPA, Betbesé va reactivar el seu projecte de financera, donant d’alta primer la denominació d’Alkimia Capital a l’oficina de marques i fent els tràmits posteriorment per ser degudament inscrita com a societat. Fonts coneixedores del sector han destacat la suposada incompatibilitat que hi hauria entre ser el soci únic d’una financera i formar part del consell d’administració d’un banc, en aquest cas un banc de titularitat pública com Vall Banc. I han afirmat les fonts que aquesta circumstància l’hauria d’haver tingut en compte l’INAF.

Les mateixes fonts també han posat de relleu la contradicció que suposaria el fet que l’INAF va imposar, per exemple a Joan Quera, la impossibilitat de retornar a MoraBanc pel fet que havent estat a BPA havia tingut informació privilegiada i en el cas de Betbesé això no hagi estat així. I més quan, segons algunes fonts, el proper exadministrador de la banca intervinguda i ara titular d’Alkimia ja havia anat insinuant a alguns clients de BPA la seva disponibilitat per gestionar carteres des de fora. De fet, testimonis presencials han assegurat haver vist alguns clients del banc intervingut a la porta del despatx on té la seva seu la nova financera, al carrer Pau Casals (Edifici Cornella II) de la capital.

Aquest darrer fet toparia frontalment amb les disposicions públiques de l’INAF. En l’edicte publicat aquest dimecres al BOPA, es deixa clar que d’acord amb les disposicions legals vigents, “Alkimia Capital no pot iniciar les activitats de manera efectiva fins que no hagi notificat prèviament i formalment a l’INAF la data en què vol iniciar activitats i hagi aportat davant d’aquest institut còpia de la pòlissa d’assegurança de responsabilitat civil professional requerida”. Abans d’iniciar l’activitat l’INAF també hauria d’haver “inscrit Alkimia Capital en el corresponent Registre de les entitats operatives del sistema financer andorrà”. És evident que ni l’aportació de la pòlissa ni la inscripció al registre no es podien fer abans que s’acordés l’autorització de la nova entitat financera d’inversió. Clar que la societat sempre pot al·legar que aquelles persones que eventualment hagi rebut a la seu de l’empresa, o bé no eren clients, o bé no suposen una activitat efectiva de l’assessora financera.

Comentaris

Trending