Un exadministrador de BPA encara vinculat a Vall Banc posa en marxa una financera

Comentaris

Un exadministrador de BPA encara vinculat a Vall Banc posa en marxa una financera
Un exadministrador de BPA encara vinculat a Vall Banc posa en marxa una financera

Un exadministrador de la intervinguda Banca Privada d’Andorra (BPA) acaba de muntar la seva pròpia financera al Principat tot i formar part de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i formalment estar lligat a Vall Banc. David Betbesé és el soci únic d’Alkimia Capital SAU, una firma inscrita legalment al registre de societats el 16 de novembre i que es dedica, entre altres, a la “prestació de serveis d’assessorament en matèria d’inversió que consisteix en la prestació de recomanacions personalitzades als clients, a petició seva o per iniciativa de l’entitat financera d’inversió”. Per realitzar aquesta activitat, en principi, i segons el que disposa l’article 20 e) de la Llei 7/2013 que regula el sector requeriria l’autorització de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).

Betbesé va ser nomenat administrador de BPA el mes d’abril per agafar el relleu dels primers tres administradors que com a tal havia tingut el banc un cop intervingut arran de la nota del FinCEN (Carles Salvadó, Joan Quera i Santiago Guillén). Uns mesos després, el juliol, i després de coincidir en el càrrec durant unes setmanes amb Fernando Vázquez de Lapuerta, va acabar presentant la renúncia. L’AREB, en un comunicat públic, va assegurar que malgrat deixar BPA, Betbesé continuaria lligat al banc pont. De fet, i amb posterioritat a la inscripció al registre de societats d’Alkimia, l’exadministrador de BPA continua apareixent al mateix registre com a conseller de Vall Banc en nom de l’AREB.

Betbesé, que va ser durant anys director de Banca Privada Internacional del Grup Financer Crèdit Andorrà i membre del seu comitè executiu, càrrecs que va deixar el 2014 per iniciar un projecte personal dedicat a l’assessorament financer, feia temps, segons asseguren algunes fonts, que anava rere l’obtenció de l’autorització pertinent de l’Institut Nacional de Finances (INAF) per poder obrir la seva pròpia financera. Amb anterioritat, i després de deixar Crèdit Andorrà, estava vinculat a la gestora de patrimonis Universal Gestió SA des de la seva pròpia companyia (DBA Consultors).

Just després de deixar l’administració de BPA, Betbesé va reactivar el seu projecte de financera, donant d’alta primer la denominació d’Alkimia Capital a l’oficina de marques i fent els tràmits posteriorment per ser degudament inscrita com a societat. Fonts coneixedores del sector han destacat la suposada incompatibilitat que hi hauria entre ser el soci únic d’una financera i formar part del consell d’administració d’un banc, en aquest cas un banc de titularitat pública com Vall Banc. I han afirmat les fonts que aquesta circumstància l’hauria d’haver tingut en compte l’INAF.

Les mateixes fonts també han posat de relleu la contradicció que suposaria el fet que l’INAF va imposar, per exemple a Joan Quera, la impossibilitat de retornar a MoraBanc pel fet que havent estat a BPA havia tingut informació privilegiada i en el cas de Betbesé això no hagi estat així. I més quan, segons algunes fonts, el proper exadministrador de la banca intervinguda i ara titular d’Alkimia ja havia anat insinuant a alguns clients de BPA la seva disponibilitat per gestionar carteres des de fora. De fet, testimonis presencials han assegurat haver vist alguns clients del banc intervingut a la porta del despatx on té la seva seu la nova financera, al carrer Pau Casals (Edifici Cornella II) de la capital.

Estructura societària

Alkimia Capital és una societat anònima unipersonal constituïda formalment per acta notarial del passat 22 d’octubre i inscrita al registre de societats el 16 de novembre passat. El capital social és de 60.000 euros repartits en mil accions. El soci fundador únic és el ja esmentat David Betbesé Aleix, que al seu torn és el secretari de la societat. Alkimia té dos càrrecs més. El president és el mexicà José Abraham Garfias. I el vicepresident, l’exempleat d’Andbank Marc Giebels van Bekestein. Llicenciat com a comptador públic per l’Institut Tecnològic Autònom de Mèxic, Garfias compta amb una àmplia trajectòria en el sector financer a Mèxic, que inclou haver estat director de tresoreria en Grup Borsària Mexicà (GBM), CEO propietari de Futurs i Opcions de Mèxic (FOPSA), membre del consell d'administració de la borsa mexicana de derivats (MEXDER) i president del comitè de derivats de l'Associació Mexicana d'Intermediaris Borsaris (AMIB). Garfias va iniciar la seva carrera al Grupo Salinas el 2002 com a director de tresoreria corporativa. El 2010 lidera el projecte per obrir una casa de borsa de l’esmentat grup i el 2012 va iniciar operacions Punto Casa de Bolsa, sent el director general. 

De la seva banda, Giebels és un gestor de cultura financera anglosaxona (universitat de Buckingham) que ha residit durant anys a la Massana. Nascut el 1966 i amb nacionalitat plenament andorrana des del juliol del 2000, a banda d’estar vinculat a Andbank hauria dirigit la companyia britànica Hispamerchants Limited lligada a projectes vinícoles i seria vicepresident de la societat espanyola Tru 2012, amb seu a Eivissa i dedicada al sector de l’hostaleria i la restauració. Al Principat seria administrador únic de la societat Companyia Comercial de Desenvolupament Industrial. La premsa espanyola l’ha relacionat també als moviments financers del controvertit president de la companyia russa Lukoil.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.