Liberals lamenta que "la fiscalia actuï d'ofici" en alguns casos "i en d'altres no"

Comentaris

Liberals lamenta que \"la fiscalia actuï d\'ofici\" en alguns casos \"i en d\'altres no\"
Liberals lamenta que \"la fiscalia actuï d\'ofici\" en alguns casos \"i en d\'altres no\"

Liberals, en boca del seu secretari general, Amadeu Rossell, lamenta que “la fiscalia actuï d’ofici” en uns casos “i en altres no”. Quedava clar que en el que sí que hauria actuat seria en el que ha portat a condemnar els excònsols lauredians Montserrat Gil i Manel Torrentallé. Rossell també considera “molt, molt greu”, com a mínim des del punt de vista ètic, que l’actual cap de Govern, Toni Martí, fes d’arquitecte en projectes a Escaldes a Engordany mentre era el cònsol major, justament, d’aquesta mateixa parròquia.

Rossell va fer aquestes manifestacions als periodistes just abans que s’iniciés el consell nacional de la formació liberal. Aquest òrgan del partit que presideix Jordi Gallardo es va reunir aquest dissabte a la tarda en un hotel escaldenc amb la presència d’unes 40 persones entre membres de l’executiva nacional, càrrecs dels comitès parroquials i dels joves, i membres del grup parlamentari i consellers comunals. La negociació amb Europa va ser un dels epicentres d’una trobada que va tenir tres temes més en el focus d’atenció del consell nacional, òrgan entre congressos de Liberals d’Andorra, en el que també es va debatre sobre seguretat jurídica, sanitat i competències i transferències. Aquests debats serveixen per extreure’n unes conclusions que s’utilitzaran per elaborar les ponències que es portaran al Congrés Nacional previst pel pròxim 21 de maig.

Abans d’endinsar-se en el debat dels temes que el consell pretenia tractar, Rossell va donar resposta a les preguntes plantejades pels mitjans de comunicació i que, més enllà de la trobada en concret, estaven també centrats a qüestions molt lligades a aspectes judicials o legals. Sobre el cas de Toni Martí i els seus treballs d’arquitecte mentre era el màxim mandatari comunal d’Escaldes, el secretari general de Liberals va explicar que “tothom entén que quan ets cònsol no pots fer algunes coses”, ja que quan s’ocupa un càrrec públic a dedicació exclusiva l’ocupes “tot el dia” i “ser pare i padrí no ens agrada”. No obstant això, Rossell va admetre que “legalment potser sí” que es podien compatibilitzar les dues tasques, “però èticament no”.

El principal portaveu orgànic de la formació també es va referir al cas dels antics cònsols de Sant Julià, membres d’UL, partit lauredià aliat amb Liberals tot i que el 2011 es van presentar també del bracet de Demòcrates per Andorra (DA), i va lamentar la situació alhora que retreia el fet que la fiscalia actuï d’ofici en comptades ocasions i només sobre certs aspectes. No obstant això, Rossell va deixar clar que no estava prejutjant res. També es va referir el secretari general liberal a la situació processal en què es troba el cònsol menor d’Escaldes, Marc Calvet, processat per injuriar i difamar l’empresari hoteler Ramon Canut. “No ens agrada que estigui encausat” (de fet, està processat, un pas més) perquè a parer seu perjudica “la imatge de la parròquia”. Amadeu Rossell va explicar que es va demanar la dimissió de Calvet per cridar l’atenció sobre la situació judicial en què es troba el cònsol menor. I que quan es tanqui l’afer, previsiblement amb un judici i una sentència, “es prendrà una mesura o se’n prendrà una altra”.

La formació es manté en reclamar un 'stand by' sobre Europa

El consell nacional de Liberals d’Andorra (Ld’A) ha reafirmat la necessitat de fer un ‘stand by’ en les negociacions amb la Unió Europea pels canvis que patirà al llarg dels pròxims mesos i per saber “amb quina Europa hem de negociar”, ja que els 28 han d’afrontar el ‘brexit’, les eleccions a França i Holanda, i el mateix Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, ha presentat un llibre blanc analitzant 5 escenaris possibles de relació entre els membres comunitaris. Amb aquest panorama, el consell nacional es manté en la posició que ja han expressat tant el partit com el grup parlamentari liberal de fer una pausa en les negociacions per “analitzar la situació” tant la d’Europa, que pot ser molt diferent a final d’any, com la d’Andorra reclamant, una vegada més, “la necessitat de fer estudis d’impacte” del que suposarà l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. En aquest sentit, Liberals d’Andorra es referma en la seva posició de dir “sí a Europa però amb un acord intel·ligent” que no sigui un xec en blanc a les exigències europees.

Comentaris

Trending