Liberals i sindicats de la Funció Pública furguen una mica més en la 'ferida' d'Alcobé

Comentaris

Liberals i sindicats de la Funció Pública furguen una mica més en la \'ferida\' d\'Alcobé
Liberals i sindicats de la Funció Pública furguen una mica més en la \'ferida\' d\'Alcobé

La direcció de Liberals d’Andorra (Ld’A) i la Plataforma de Funcionaris han coincidit aquest dilluns en insistir a denunciar la situació en què es troba el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, d’ençà que fa un parell de setmanes va reconèixer haver vulnerat la Llei del Govern en haver compaginat durant un any i mig el seu càrrec ministerial amb l’assessorament de Banca Privada d’Andorra (BPA). El secretari general dels liberals, Amadeu Rossell, ha acusat el Govern sencer de ser “un encobridor” en mantenir Alcobé al gabinet malgrat posar el seu càrrec a disposició. Els sindicats de la Funció Pública qüestionen la credibilitat del responsable ministerial alhora que se senten “indignats” amb la situació.

El dirigent liberal Amadeu Rossell ha lamentat que el Principat comença a semblar-se “a l’oest americà” i “jo no vull deixar per als meus fills un país on ens saltem la norma i no passi res”. Liberals d’Andorra, per boca del seu secretari general, considera que “l’actuació del Govern”, confirmant el titular d’Administració Pública en el seu càrrec, “l’està convertint en un encobridor” de la vulneració d’una de les principals normes d’un Estat, que és la que regula el funcionament del seu Govern. Alcobé va posar el seu càrrec a disposició de Toni Martí després de reconèixer que s’havia saltat la Llei de Govern en compaginar l’activitat d’assessorament a BPA -tasca per a la qual va cobrar més de 100.000 euros- amb la seva activitat ministerial. Rossell ha deixat clar que Liberals no critica per criticar si no que “apareixem quan surt algun tema, alguna qüestió, nosaltres només ens pronunciem sobre coses que apareixen. No prejutgem”. El secretari general liberal ha denunciat que “si ets de DA et pots saltar la llei”.

La visió del funcionariat

Mentrestant, els sindicats de la Funció Pública han tornat a insistir en sol·licitar al cap de Govern, Toni Martí, que accepti la renúncia oferta per Alcobé, atès que “no entenen” com “una persona que no respecta la norma que regula les incompatibilitats derivades de la seva funció pública pot pretendre impulsar una reforma legislativa d’aquesta envergadura, i quina credibilitat tindrà en el moment de negociar quina o quines han de ser les sancions pels treballadors de l’administració pública que infringeixen la normativa que regula les seves actuacions”.

La Plataforma de Funcionaris ha emès un comunicat on mostra la seva preocupació “pels últims esdeveniments que han implicat membres del Govern i del Consell General i que, al nostre parer, malmeten la imatge d’Andorra a nivell nacional i internacional”. En el comunicat, els sindicats dels funcionaris afirmen: “Com no estar indignats quan, davant de l’evident prova que un ministre ha infringit una llei (en aquest cas l’article 4.5 de la Llei de Govern), aquest continua ostentant el seu càrrec com si no hagués passat res i sigui, a més, confirmat pel propi cap de Govern! Com no estar indignats i preocupats quan aquest mateix ministre, davant d’una demanda de dimissió duta a terme per part de tots els sindicats de l’administració pública, eludeix el tema i respon que la relació amb els sindicats és cordial, que té plena capacitat per dur a terme la reforma de la Llei de la Funció Pública, i assegura que els esmentats sindicats continuaran col·laborant amb ell i participaran de l’esmentada!”

L’objectiu de la Plataforma de Funcionaris en el moment de demanar per primer cop a Martí que acceptés la dimissió d’Alcobé, s’explica en el comunicat, “no va ser ni obrir una guerra amb els poders públics, ni posar en dubte la capacitat del ministre en dirigir el procés de reforma d’una llei, i encara menys afirmar que no participaríem d’aquest procés”. Després hi afegeixen que “el nostre objectiu, al contrari, era fer efectiu el compliment del deure que tenim, com a actors socials representatius dels treballadors de l’Administració Pública i com a entitats responsables de fiscalitzar l’acció dels poders públics, de denunciar fets que al nostre parer no haurien de quedar impugnes”.

La Plataforma de Funcionaris torna “a insistir prop del cap de govern, per tal que accepti la dimissió oferta fa unes setmanes pel seu ministre i posi fi a una situació que ni els sindicats ni els treballadors de la Funció Pública entenen” ja que es tracta “d’un tema molt més profund que la capacitat d’un ministre en dur a terme una pro de la bona relació que pugui tenir amb els òrgans sindicals, ja que entren en joc temes d’ètica i de responsabilitat dels poders públics davant de possibles infraccions legals”.

Cinca i els ‘Papers de Panamà’

Més enllà de ‘l’Alcobégate’, el secretari general de Liberals d’Andorra també s’ha referit a la situació del titular de Finances, Jordi Cinca, i la possibilitat que una comissió d’investigació de la Unió Europea (UE) el citi a declarar arran de l’afer dels ‘Papers de Panamà’. En referència a aquesta possibilitat avançada pel rotatiu BonDia, Rossell ha manifestat que “amb la reputació que tenim, que un ministre hagi d’anar a la Unió Europea per aquestes coses, de normal no en té res”, ha afirmat el secretari general liberal. I hi ha afegit: “El Govern, el que hauria de fer és, en lloc d’enfangar la reputació del país, depurar responsabilitats i adoptar mesures” entre els seus components.

Comentaris

Trending