Liberals exigeix la dimissió de Cinca i lamenta que Govern instrumentalitzi la Justícia

Comentaris

Liberals exigeix la dimissió de Cinca i lamenta que Govern instrumentalitzi la Justícia
Liberals exigeix la dimissió de Cinca i lamenta que Govern instrumentalitzi la Justícia

Liberals d’Andorra ha exigit la dimissió o la destitució del ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, alhora que ha acusat l’executiu de voler instrumentalitzar el poder judicial. La principal formació de l’oposició s’ha posicionat aquest dimarts arran de l’admissió a tràmit, per part del Tribunal de Corts, de la querella contra Cinca per l’afer de la fonedora Orfund en el que podria ser el ‘cas Cincagold’. L’expresident del conglomerat empresarial que va fer fallida a principi de la dècada passada acusa l’exdirector general de la companyia dels delictes d’apropiació indeguda en concurs real amb administració deslleial i d’un delicte major de blanqueig de diners.

Liberals s’ha posicionat a través d’unes manifestacions del president del partit i també conseller general de la formació, Jordi Gallardo, i per via d’un comunicat en què remarca que és “del tot inadmissible” que Cinca es mantingui en el càrrec. La formació liderada al Consell General per Josep Pintat apel·la “a la responsabilitat i al sentit comú de Jordi Cinca per complir amb el que ell mateix ha anunciat en més d’una ocasió, que és que deixaria el càrrec si per motius d’índole personal, i el ‘cas Orfund’ ho és, els seus afers suposessin donar mala imatge o perjudicar el bon nom d’Andorra i el seu Govern”.

Liberals, que deixa clar que no posa en dubte la presumpció d’innocència de l’avui ministre i remarca el fet que el propi Govern hagi incidit en el fet que es tracta d’un afer que afecta el titular de Finances com a ciutadà, manté que la continuïtat de Cinca al capdavant del ministeri fa “un flac favor al país i al Govern”. Per a la principal formació de l’oposició parlamentària del país, “barrejar la institució del ministeri, com ell mateix i el seu Govern pretenen, amb un afer personal i privat, com és el cas, és mancar el respecte de les institucions, dels ciutadans i del país”. Per això i per altres qüestions s’exigeix la dimissió o la destitució del càrrec ministerial.

“Si realment, des de l’executiu, es vol ajudar al senyor Cinca -prossegueix el comunicat- el que cal que facin és convidar-lo a abandonar el seu càrrec públic per a poder, lliurement i a ple temps, fer front als seus assumptes judicials d’àmbit personal. I si el Govern i el senyor Cinca encara no ho veuen clar, els recordem que el bon nom d’Andorra i de les seves institucions no mereixen aquest tracte, ni dins ni fora del territori.” Des de Liberals d’Andorra, recorda la formació, “hem demanat reiteradament i des de fa mesos -sense èxit fins ara- la dimissió del senyor Cinca pel continu degoteig d’informacions que el relacionen amb negocis poc transparents”. Ara, amb l’admissió a tràmit de la querella presentada per Samarra, “ha arribat el moment d’actuar i esperem que el senyor Cinca demostri una certa dignitat i valentia, fins a la data inexistents, i presenti la seva dimissió. En cas que no sigui així, apel·lem als mateixos valors per part del cap de Govern i que, vetllant pel país i no per interessos personals, formalitzi el cessament immediat” del ministre “per evitar que es continuï malmetent el bon nom de les institucions andorranes”.

Independència judicial

Liberals també lamenta “profundament” el posicionament de l’executiu sobre l’admissió de la querella mantingut a través d’un comunicat emès a darrera hora de la tarda de dilluns. “Dir que ‘el Govern ha conegut l’admissió a tràmit per part del Tribunal de Corts d’una querella, interposada contra el ministre Jordi Cinca, tot i que fins a aquest moment no se li ha donat trasllat ni dels fets objecte de la querella ni de l’aute que l’admet a tràmit’, i afegir que ‘el Govern [...] reafirma la seva confiança en què les acusacions contingudes en la querella estan absolutament mancades de fonament” no té sentit ni és de la competència del Govern. No li pertoca, en cap cas, fer valoracions sobre els afers judicials dels ciutadans. Per això, ja disposem de la justícia i de la separació de poders”.

Comentaris

Trending