Liberals exigeix a Cinca que plegui si el Govern no desmenteix els seus vincles amb els 'diamants de sang'

Comentaris

Liberals exigeix a Cinca que plegui si el Govern no desmenteix els seus vincles amb els \'diamants de sang\'
Liberals exigeix a Cinca que plegui si el Govern no desmenteix els seus vincles amb els \'diamants de sang\'

Liberals d’Andorra s’ha afegit aquest matí de dimecres a les demandes de Partit Socialdemòcrata (PS) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) que el ministre de Finances, Jordi Cinca, d’una manera o altra sigui apartat de l’executiu pels seus vincles amb els denominats ‘diamants de sang’. La formació presidida per Jordi Gallardo ha instat, a través d’un comunicat, el Govern a querellar-se contra els mitjans espanyols que han difós informacions i documentació que lliguen Cinca amb controvertits negocis a Costa d’Ivori i, especialment, a Libèria quan era el màxim responsable executiu alhora que accionista del Grup Orfund.

Liberals considera que si no hi ha accions judicials contra els esmentats mitjans de comunicació entendrà que el Govern dóna per certes les informacions i, en conseqüència, els vincles del titular de Finances amb el dictador Charles Taylor, condemnat a 50 anys de presó per crims contra la humanitat, suposen un dany reputacional pel conjunt del país. En aquest marc, la principal formació de l’oposició parlamentària creu que Cinca hauria de plegar per voluntat pròpia i, si no és així, el màxim responsable de l’executiu, Toni Martí, l’hauria de destituir. La petició liberal ha arribat pocs minuts abans de l’inici del debat d’orientació política.

El contingut íntegre del comunicat és el següent: 

“Estem davant d’una greu situació de degradació accelerada i accentuada de la imatge d’Andorra en l’escenari internacional globalitzat.

Una degradació provocada per les constants i repetides aparicions, reiterades i insistents, del nom del Ministre de Finances, Jordi Cinca, en diversos medis de premsa i comunicació estrangers, majoritàriament espanyols, lligat a les seves passades activitats professionals i societàries al front de societats i empreses dedicades al comerç d’or i de diamants de procedències, com es diu als articles d’aquells mitjans, pel cap baix poc recomanables i qüestionables.

 Volem recordar que el Cap de Govern va aparèixer, públicament, en roda de premsa davant dels mitjans nacionals, per escenificar una aferrissada defensa del seu ministre i de l’honorabilitat d’aquest davant les “acusacions” que s’estaven llençant sobre Cinca.

 Concretament va dir que Jordi Cinca no tenia ni té res a amagar, perquè no hi havia res d’il·legal ni immoral en la seva conducta. Va afegir que compta amb Cinca igual que compta amb tots els ministres del Govern d’Andorra. Més enllà afegia que últimament s’estan creuant moltes línies vermelles i que a Andorra tenim especialistes en la difamació i la calúmnia. En paraules seves apuntava que hi ha persones que setmana darrere setmana fan servir injúries i falsedats per fer passar les seves idees i no cal anar tan lluny.

Finalment, i de forma solemne, Toni Martí tancava la intervenció dient que revisaran amb els lletrats de Govern tot el què s’ha dit i fins on s’ha faltat al respecte per no deixar cap atac sense la corresponent resposta.

Ara, veient que les informacions sobre Cinca no deixen d’aparèixer, amb noves dades i nous fronts oberts, li diem al Cap de Govern que ha arribat el moment de posar en pràctica les seves paraules i les seves advertències, amb la mateixa solemnitat i gravetat amb que les va expressar en aquella roda de premsa de defensa del seu ministre.

Ara ha arribat el moment de defensar també al país, de defensar Andorra i la seva honorabilitat, de defensar els ciutadans que cada dia s’aixequen i obren la persiana del negoci com deia el ministre Cinca en una televisió catalana, també amb solemnitat. Senyor Martí, Cap de Govern de tots els andorrans, defensi ara el seu país, el nostre país de tots, davant dels atacs al nom d’Andorra que s’estan rebent per culpa del seu ministre.

Senyor Martí i Senyor Cinca, actuïn legalment, en tant que Govern d’Andorra, contra els mitjans que publiquen, setmana si i setmana també, notícies molt greus sobre Jordi Cinca. Actuïn, si aquestes noticies incorren en injúries, difamacions o falten a la veritat.

Però en cas que no sigui així, en cas que les noticies que apareixen a la premsa estrangera (que no en cap dels mitjans nacionals, cosa lamentable i vergonyosa), siguin inatacables per que són veritat i, per tant, ni injurioses ni difamatòries, llavors han de ser el propi Cap de Govern i el seu ministre el quins donin explicacions, rendeixin comptes i preguin les mesures de responsabilitat corresponents i conseqüents per salvaguardar el bon nom i l’honorabilitat del país i de les seves institucions.

I les mesures, si aquest és el cas, són la dimissió immediata del ministre Cinca o, si aquest es resisteix com fins ara, la seva destitució fulminant per part de l’única persona que ho pot fer, que és el Cap de Govern.”

Comentaris

Trending