L’hospital celebra 25 anys amb la reorganització del servei d’urgències com a repte imminent

(AMB VÍDEO) El SAAS pretén reduir de forma global les estades dels pacients al centre i que els professionals tinguin cura dels pacients cada cop més als seus propis domicilis

Pastís commemoratiu en primer terme, amb el ministre de Salut, Joan Martínez, i el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, a la dreta, durant l'acte de celebració dels 25 anys.
Pastís commemoratiu en primer terme, amb el ministre de Salut, Joan Martínez, i el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, a la dreta, durant l'acte de celebració dels 25 anys.
La reorganització del servei d’urgències és un dels reptes més immediats que es marquen el ministeri de Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). La voluntat és poder diferenciar molt més clarament que fins ara aquells casos bans de les urgències crítiques de veritat. Aquest és un dels dossiers que tenen sobre la taula els professionals de l’hospital, que aquest dilluns ha celebrat els 25 anys de la inauguració de l’actual edifici. 

L’objectiu més global del SAAS i la sanitat andorrana en general és, com ha dit el director general de la institució, Josep Maria Piqué, “fer caure les parets de l’hospital”. Es referia amb això a la implicació del SAAS en la reforma sanitària i la implementació de l’atenció centrada en la persona. Fins ara els malalts acudien al centre hospitalari “nosaltres els reparem i els tornem a la vida personal i laboral”. La nova manera de fer comporta que “hem de sortir a cuidar el malalt en el seu entorn més proper; hem de començar a donar voltes amb el maletí pel país”.

En general, tant Piqué com el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han explicat que l’objectiu a mitjà i llarg termini és anar aconseguint que els processos dins l’hospital siguin cada vegada més ràpids, que els ingressos, per la majoria de patologies, incloses les cirurgies, siguin tan breus com sigui possible. Un i altre han recordat que no hi ha lloc millor com el propi domicili per estar, atès que l’hospital sol ser “un espai hostil” i, alhora, s’eviten d’aquesta manera infeccions, perquè, ha recordat Piqué, les més greus hi ha risc d’agafar-les al centre sanitari.

Actualment s’està remodelant el bloc quirúrgic, que ha de permetre millorar la cirurgia ambulatòria; no seerà fins al 2021 que potser es facin obres a Urgències

El director general del SAAS ha explicat que els professionals de la institució han de mantenir “una actitud proactiva” i anar a buscar “les persones de més de 60 anys” per poder fer “un cribratge” i poder fer un itinerari de salut -físic i mental. per la població que s’encara cap al tram final de la seva vida. “En un país com Andorra això hauria de ser possible”, i facilitar, alhora, un millor acompanyament als usuaris, segons Piqué.

L’hospital celebra 25 anys com a institució -nombrós personal i diversos dirigents i exdirigents del SAAS han acudit a l’acte institucional que s’ha realitzat a la plaça d’entrada al centre- però també i, sobretot, com a edifici, i ja “té un envelliment”, com ha recordat Martínez Benazet. El ministre ha explicat que per obsolescència, per no complir les normatives vigents i per estratègia s’han hagut d’anar fent millores a les instal·lacions. Actualment hi ha en marxa obres de remodelació del bloc quirúrgic que, entre altres coses, han de “millorar la cirurgia ambulatòria” i que el temps d’estada a l’hospital sigui mínim.

Cap al 2021, segons Piqué, és possible que es facin obres al departament d’urgències. Primer, però, s’ha de definir el nou model. Martínez Benazet ha explicat que ara mateix hi ha una taula de treball amb tots els actors implicats, inclòs el Col·legi de Metges, debatent com es pot millorar l’atenció. El director general del SAAS ha explicat que actualment “es posen al mateix calaix” situacions “banals”, segons Piqué, o “urgències de més baixa intensitat”, en paraules del ministre, amb situacions realment més crítiques. Aquesta barreja fa que “no siguem prou eficients”. 

Piqué alerta als professionals que “hem de sortir a cuidar el malalt en el seu entorn més proper; hem de començar a donar voltes amb el maletí pel país”

D’aquí que es plantegin, essencialment, dues alternatives, o bé incrementar les permanències mèdiques en les freqüències horaris en què se sap que hi ha més persones que acudeixen a Urgències quan probablement ja no hi haurien d’acudir o que tenen patologies de grau baix, o incorporar al servei metges de capçalera que siguin capaços de resoldre d’immediat aquests casos més lleus. Ara que la qüestió estructural quant al personal està encarrilat amb la feina feta a cavall del 2017 i el 2018, del que es tracta en aquest moment és de no barrejar coses. El pla funcional, o sia, com s’hauria de fer, és possible que ja estigui llest abans d’acabar l’any. Durant l’any vinent ja es posaran en marxa canvis.

Si cal fer obres al servei d’urgències, que es dóna per fet que caldran, no es duran a terme fins el 2021 perquè durant el 2020 es faran millores d’estructura física a l’hospital de dia i als despatxos exploratoris. No es descarta, ha admès el ministre de Salut, que es faci algun tipus d’ampliació de l’actual centre. Però que no es descarti tampoc no vol dir que sigui segur que es faci la construcció de cap annex o similar. Tot s’ha de valorar al detall i filant molt prim i, avui, tant Piqué com Martínez Benazet tenien clar que era un dia “de festa”, “de molta emoció”, d’agrair la tasca feta per tots els professionals, de qualsevol àmbit, que han treballat al centre en aquest quart de segle, i de posar en valor que l’hospital i el SAAS “desborden humanitat”. 



Noves instal·lacions i nova tecnologia per a anatomia patològica

El servei d’anatomia patològica de l’hospital inicia una nova etapa amb la incorporació de la tecnologia adient per fer les tècniques d’immunohistoquímica i la remodelació profunda de les instal·lacions.   Per tot això, fa un any es va posar en marxa un pla de renovació i actualització que ha contemplat l’extinció del contracte amb l’empresa externa del país que assumia una part del servei i a la incorporació de la tecnologia adient per fer les tècniques de immunohistoquímica que abans es feien fora. A banda, s’ha dut a terme una remodelació i reubicació de les instal·lacions per tal d’adequar-les a les noves exigències i a les normatives internacionals, ja que les instal·lacions havien anat quedant obsoletes i no complien amb les últimes normatives europees en quant a la seguretat de manipulació de diferents substàncies tòxiques. Al nou Servei que ara inaugurem s’han ampliat els espais, essent molt més amables i confortables tan pel personal com per els usuaris.



 

Comentaris (2)

Trending