L'exconseller delegat de BPA confirma fil per randa a la Batllia les amenaces rebudes de la policia espanyola

Comentaris

L\'exconseller delegat de BPA confirma fil per randa a la Batllia les amenaces rebudes de la policia espanyola
L\'exconseller delegat de BPA confirma fil per randa a la Batllia les amenaces rebudes de la policia espanyola
  • Joan Pau Miquel presta declaració com a querellant davant l'instructor de la causa per coaccions proferides a dirigents de l'entitat bancària
  • El bancari ha negat que ningú del banc cobrés ni cinc per les suposades dades i ha explicat que es va espantar quan va veure que el tenien controlat 

L’exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel ha ratificat fil per randa les amenaces i coaccions que va patir ell i altres dirigents de l’entitat per tal que facilités dades de la família de l’expresident català Jordi Pujol però, també, d’Artur Mas i Oriol Junqueras. Miquel ha acudit aquest matí a declarar davant el batlle que instrueix la causa, Manel Santolària, i ho ha fet en qualitat de querellant. El bancari, igual que l’accionista majoritari de l’entitat Higini Cierco, la família Pujol i l’Institut de Drets Humans d’Andorra tenen accions legals interposades contra diversos comandaments de la policia espanyola.

Miquel ha respost durant poc més d’una hora totes les preguntes que se li han formulat. Especialment incisiu ha estat l’advocat dels Pujol, Jean-Michel Rascagneres. En canvi, la fiscal que ha estat present en la declaració, Carolina Bailén, i que s’havia reservat l’última posició en el torn de preguntes, no n’ha fet cap atès que, ha dit, tot allò que li interessava saber i demanar ja havia estat sol·licitat. L’exconseller delegat de l’entitat bancària intervinguda no ha explicat si va donar algun tipus de dada o no -entre altres coses, ha recordat, la presumpta revelació de secrets és objecte d’una altra causa que també s’està investigant i que no es va voler unir a la de les amenaces- i sí que ha deixat clar que ningú de BPA va cobrar res entre altres coses perquè els comandaments policials que van participar en les mesures de pressió contra el banc andorrà mai no haurien ofert res que no fos la mort de l’entitat i la de Banco Madrid en cas de no col·laborar.

Segons fonts coneixedores de la declaració, Joan Pau Miquel hauria explicat de forma nítida i convincent tot el que ell va viure. Des la rebuda a la seu central de BPA de l’agregat d’Interior de l’ambaixada Celestino Barroso -que primer havia anat a cercar Higini Cierco en les instal·lacions del grup empresarial de la família dels accionistes majoritaris de BPA- a les diferents trucades telefòniques amb Bonifacio Díaz com a protagonista que hauria rebut tant la cap del gabinet jurídic del banc, Rosa Castellón, com el seu marit. Tots dos tenien una relació personal de certa confiança amb Díaz.

Miquel hauria explicat també, segons algunes fonts, tot el conjunt de trobades que hauria mantingut a l’Hotel Villamagna de Madrid, amb qui inicialment es va fer dir ‘Félix’ i després va resultar ser el comissari cap de la unitat d’afers interns de la policia espanyola Marcelino Martín Blas. L’exdirectiu de BPA hauria explicat que inicialment va mirar de fer-se l’orni i treure’s de sobre el comandament policial. Martín Blas li hauria fet la demanda del que pretenia no pas verbalment. Davant la possibilitat que Miquel estigués gravant, suposadament, el comissari li va mostrar el que volia a través d’una nota que hi havia dins un diari. Una nota que, tot i demanar-la, Martín Blas no va donar en cap moment a Miquel.


L'antic màxim executiu del banc intervingut ha respost preguntes durant poc més d'una hora i s'ha expressat de forma nítida i convicent


La frase “el banc morirà” l’haurien esmentat o fet servir diversos dels interlocutors participants en les amenaces. Joan Pau Miquel hauria explicat aquest matí a Santolària que va començar a témer i va veure que li costaria desfer-se dels policies quan intentant desviar l’atenció respecte d’eventuals i futures cites que el comissari pretenia, es va adonar que el policia espanyol li coneixia l’agenda, que se li estava fent un curós seguiment i control, i sabia quan havia de ser a Madrid i quan ho hi havia de ser per poder-se tornar a veure o no.

Martín Blas hauria de ser citat per Santolària com a querellat. Però tot fa pensar que, igual com la causa per revelació de secrets, no es presentarà a la cita. En aquella ocasió estava cridat com a testimoni. És en aquesta mateixa condició que s’hauria de presentar a la Batllia dijous de la setmana que ve un altre dels protagonistes de la història, en aquest cas el comissari jubilat José Manuel Villarejo, que és el que ha avalat l’existència de les pressions i amenaces a BPA. 

Imatge: Andorra Televisió

Comentaris

Trending