L’Església andorrana adapta les misses per prevenir el coronavirus

Els capellans seguiran les recomanacions de la Conferència Episcopal espanyola, que inclouen buidar les piles d’aigua beneïda, no encaixar la mà a quan es doni la pau o extremar la higiene amb les hòsties de l’eucaristia

Missa de les deu del matí a l'any 2019 a Canòlich.
Missa de les deu del matí a l'any 2019 a Canòlich. ARXIU

L’Església andorrana ha començat a seguir les recomanacions fetes des de la Conferència Episcopal Espanyola davant l’expansió del coronavirus. Així, l’òrgan ha donat instruccions per adaptar alguns dels gestos de les misses per reduir el risc de contagi, com ara extremar les mesures d’higiene a l’hora de fer la comunió o reconduir el gest de donar la pau. També es buidaran les piques amb aigua beneïda. Tot i això, es remarca que en cap cas se suprimirà cap cerimònia, tot apuntant que, en moments com aquests, els temples serveixen com a lloc de reconfort per als feligresos.

Així ho ha explicat a Altaveu mossèn Ramon Sàrries, arxipreste de les Valls. La voluntat, ha volgut deixar clar, és evitar “crear una psicosi d’alarma perquè la pitjor epidèmia és la de la por”. Tot i això, entén que “hem de ser prudents i prendre algunes mesures”. Entre elles, les que ha recomanat la Conferència Episcopal, tot tenint en compte que l’expansió del Covid-19 està sent especialment important a alguns punts d’Espanya.

En concret, i seguint les línies marcades per les autoritats sanitàries, l’òrgan va fer un comunicat on posava en relleu que calia adoptar precaucions de cara a evitar contagis. Així, una de les mesures és retirar l’aigua beneïda de les piques. També hi ha altres més centrades en els ritus habituals a les misses, com ara substituir el gest d’encaixar la mà en el moment de donar la pau. En aquest punt, Sàrries entén que “es pot reconduir aquest acte”.

Mossèn Sàrries indica que es prendran les mesures però fa una crida a evitar "la psicosi d'alarma", ja que "la pitjor epidèmia és la por"

Una altra de les recomanacions fa referència al ritu de donar la comunió. Així, en primer lloc es demana que se sigui especialment curós a l’hora de netejar-se les mans abans de manipular les hòsties i, sobretot, donar-les en mà i no directament a la boca. Sàrries recorda que “sempre som curosos i ens rentem les mans; ja ho fem i ara ho vigilarem encara més”.

L’arxipreste, però, deixa clar que per ara no hi ha cap canvi previst que impliqui suprimir cap cerimònia. Al contrari, s’entén que en un moment complicat com l’actual obrir les esglésies als clients és encara més important. “Els nostres feligresos venen a buscar pau i reconfort i els hi hem de facilitar; no pas posar impediments”, comenta. En aquest sentit, recorda els escrits fets públics els darrers dies per destacats religiosos com ara el bisbe d’Ars-Belley, Pascal Roland, que ha clamat per “no cedir a l’epidèmia de la por”, o el fundador de la comunitat de Sant Egidi, Andrea Riccardi,a ‘L’Stampa’, que ha lamentat que “el silencia a les esglésies és un buit a la societat”.

A més, la comunitat eclesiàstica està pendent de com evolucioni la situació per veure si s’han de prendre més mesures. En aquest sentit, Sàrries admet que, en funció dels esdeveniments, s’haurà de valorar si alguna de les tradicions dels actes de la Setmana Santa, com ara el petó a la creu, s’ha de modificar.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending