Les xarxes socials es mobilitzen per exigir la continuïtat d'un domini Grandvalira unit

Comentaris

Les xarxes socials ja s’han començat a mobilitzar per reclamar la continuïtat de Grandvalira. Els denominats Grandvaliralovers, fans de l’estació canillencoencampadana o encampadanocanillenca, ja sumen prop d’un miler de firmes per demanar que el domini esquiable de les Valls d’Orient es mantingui unit a través de la plataforma change.org

La campanya, que es va posar en marxa dimecres a la nit, assegura ser molt senzilla. El raonament que s’explicita en la petició de firma és el següent: “Des de fa 14 anys, tots els amants de la neu i d'Andorra podem gaudir d'un dels dominis més grans del sud d'Europa, amb més de 200 km esquiables i que any rere any ha anat millorant tots els seus serveis, instal·lacions, personal... tots els #GrandvaliraLovers volem seguir gaudint d'aquest domini unit com Grandvalira.”

I hi afegeixen que “la nostra petició és tan senzilla com demanar a les parts societàries que constitueixen l'imperi Grandvalira, i a les parts implicades (Govern d’Andorra i comú d'Encamp), fer un acte de reflexió sobre la petició expressada recentment per part del Sr. Viladomat, qui demana la dissolució del domini. Et demanem encaridament, en cas que hi estiguis a favor, que firmis aquesta petició per unir totes les forces possibles. I que comparteixis la petició en totes les teves xarxes socials”.


El PS demana al Govern que expliqui amb pèls i senyals com pot justificar legalment la declaració d'interès nacional de la plataforma esquiable de Soldeu


Paral·lelament a la mobilització ciutadana, les reaccions en la classe política continuen. En aquest sentit, i en relació a la plataforma esquiable de Soldeu que ha estat el detonador de la decisió de Saetde de demanar la liquidació de Nevasa-Grandvalira, el líder parlamentari del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, ha tramitat aquest matí a Sindicatura una pregunta que el Govern haurà de respondre de forma oral en la propera sessió de control parlamentari. López vol que l’executiu expliqui exactament què pot ser que s’hagi decretat l’esmentada passarel·la projecte d’interès nacional.

Des de la formació socialdemòcrata es qüestiona obertament que aquesta decisió de Govern segueixi els preceptes establerts a la Llei d’ordenament del territori i urbanisme i es busca així aportar llum als molts interrogants que ha aixecat aquesta actuació. En l’escrit tramitat a Sindicatura, López recorda l’edicte publicat el passat 29 de març al BOPA on hi ha “la declaració com a projecte d’interès nacional la construcció d’una plataforma esquiable al peu de la pista Avet de l’estació Soldeu-El Tarter, així com d’un aparcament soterrat que presti funcions logístiques quan es desenvolupen competicions d’esquí d’alt nivell internacional”. 

També posa en relleu que “l’impulsor del projecte serà una entitat privada com és Ensisa, gestora de les pistes d’esquí de la parròquia de Canillo” i que “aparentment, una part significativa dels terrenys sobre els quals s’ha de construir la plataforma i l’aparcament no són de titularitat pública sinó que serien de caràcter privat”. El conseller general del PS recorda llavors que “la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (...) estableix que per ser declarat com a d’interès general un projecte ha de tenir ‘caràcter sanitari, assistencial, educatiu, cultural, administratiu, de seguretat i protecció civil’” i, per tant, “una plataforma esquiable no entra dins de cap d’aquests supòsits”

Per últim, López també comenta que “la mencionada Llei estableix que ‘els projectes d’interès nacional són redactats i aprovats pel Govern’ i que ‘l’execució per part del Govern de les obres i els treballs relatius a projectes d’interès nacional i plans sectorials, un cop aprovats i publicats, no queda subjecta a llicència ni control de l’autoritat comunal’”. Un cop feta aquestes consideracions, el parlamentari socialdemòcrata demana a Govern “com justifica l’aprovació del projecte d’una plataforma esquiable -que serà presentat públicament aquesta tarda (19 hores) en una reunió al Palau de Gel de Canillo- i d’un aparcament soterrat a Soldeu com a d’interès nacional”.

 

Comentaris

Trending