Les retallades en el bus escolar posen en entredit la seguretat i la bona convivència

Comentaris

Les retallades en el bus escolar posen en entredit la seguretat i la bona convivència
Les retallades en el bus escolar posen en entredit la seguretat i la bona convivència

El servei de bus escolar amenaça de ser un pou de conflictes el curs que està a punt de començar. Les retallades en vehicles i la consegüent reorganització de les rutes comporta decisions que posen en entredit, en alguns casos, fins i tot la seguretat dels infants. I que, almenys sobre el paper, pot generar situacions de tensió o malestar: en un mateix vehicle s’hi podran trobar escolars de maternal, de primària i de secundària. I hi haurà alumnes que poden estar prop d’una hora des del moment que s’enfilin al bus fins a l’hora que arribin al seu centre.

Segons han explicat diverses fonts del sector del transport i del món de la docència coneixedores de la reorganització del servei, la nova ‘estructura’ del bus escolar ja ha estat anunciada als encarregats de posar-la en pràctica. De fet, des del mes de juliol que es va passar el missatge que ja estaven copades totes les places disponibles. Enguany, s’ha adequat la demanda a l’oferta i no al revés. I des que el Govern va adjudicar el servei -a partir del plec actualment vigent- s’han suprimit prop d’una trentena de vehicles. I això que ni baixa el nombre d’alumnat en l’esmentada proporció ni el transport rodat deixa de ser menys necessari: la unificació de l’Escola espanyola, per exemple, almenys sobre el paper fa que escolars que fins aquest curs anaven a peu al seu centre perquè quedava a la parròquia ara s’hagin de desplaçar.

Aquest curs hi haurà disponibles per al servei de bus escolar poc més de mig centenar de vehicles. El curs 2013-2014, quan va entrar en vigor la concessió vigent, eren una vuitantena els autocars que s’encarregaven del transport d’estudiants. Del curs passat al que està a punt de començar, segons les fonts consultades, s’han deixat sense efecte sis expedients i mig. Aquest és el llenguatge tècnic que s’usa. Sis expedients i mig equival a sis línies o vehicles d’anada i tornada i una setena només de tornada.

La supressió de vehicles fa que s’hagi de ‘comprimir’ el nombre d’usuaris. Així, una de les circumstàncies que preocupa és que en els autobusos més grans es preveu que puguin viatjar tres alumnes situats en dos seients. El reglament del transport escolar, segons les fonts, ja preveia aquest fet per a desplaçaments curts dins d’una mateixa parròquia. (I puntualment, només molt puntualment, s'havia fet fins ara). I, és clar, només es preveu per a infants d’una determinada edat. L’edat continua essent fa o no fa la mateixa. Però en la reunió prèvia a l’inici del curs, la responsable dels acompanyants ja va deixar clar que a partir d’aquest curs, o com a mínim aquest curs, el fet que viatgin tres alumnes en dos butaques serà més habitual, més enllà de la llargada del trajecte. Evidentment, els seients no preveuen cinturó de seguretat per a tres.

La reorganització de les línies producte de les retallades també comporta que s’ajuntin escolars de diversos nivells en els mateixos autobusos. Hi haurà vehicles que portaran, alhora, estudiants de maternal, de primària i de secundària, amb el risc de certes confrontacions que això pot suposar. Però no sols això. Es donarà el cas que hi hagi infants de maternal, els més petits, que hagin d’enfilar-se al vehicle abans de les 8 del matí i no arribin a lloc fins a les 9. Un altre element que també pot suposar un evident malestar segons les fonts. Els consultats preveuen que en poques setmanes hi hagi queixes dels progenitors sense que hi hagi cap incident greu. Si passa res seriós, el clam encara podria ser més contundent. En qualsevol cas, comença el curs. I en matèria de transport l’inici és possible que no vagi rodat.

Comentaris

Trending