Les infermeres i els infermers se senten “una mica deixats de banda”

El col·legi professional recorda que “som un dels col·lectius més importants de la sanitat pública” i demana al Govern “una mica de voluntat” per regular degudament les tasques a fer

Comentaris

Estudiants d\'infermeria de l\'Ud\'A fent pràctiques amb un maniquí.
Estudiants d\'infermeria de l\'Ud\'A fent pràctiques amb un maniquí.
El col·lectiu d’infermers i infermeres se sent “una mica deixat de banda”. Abandonat. Sense formar part de cap òrgan de decisió sanitària i mal pagats en relació amb els estudis i la formació que necessiten. Així ho ha expressat el nou president del Col·legi Oficial d’Infermeria d’Andorra (COIA), David Cusidó, que ha recordat durant la celebració de la diada dels infermers que no gaudeixen de cap avantatge social i que tenen el salari congelat des de fa deu anys.

Coincidint amb el dia internacional de la professió que se celebra cada 12 de maig, els professionals sanitaris han avançat un dia la seva jornada de celebració. El COIA, juntament amb el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), la Universitat d'Andorra (Ud’A) i Banc Sabadell d’Andorra han organitzat el certamen que han encetat els alumnes de l'escola d'infermeria de l'UdA, presentant la metodologia de simulació que utilitzen a les seves pràctiques.

El nou president del COIA denuncia que fa deu anys que els salaris estan congelats en un sector mal pagat per la formació que requereix

Cusidó ha lamentat que "som un dels col·lectius més importants dins la sanitat pública” i, en canvi, no se senten reconeguts com a tal ja que estan "una mica deixat de banda", ja que no formen part de cap organisme nacional de decisió, i que el salari dels professionals no s'adequa a les responsabilitats i a la formació que tenen. "En relació als estudis que tenim no estem ben pagats", ha puntualitzat. Fa deu anys que els infermers i infermeres tenen el salari congelat; per això fan una crida a les institucions i al ministeri de Salut perquè se'ls valori i se'ls adeqüi el sou, perquè "som el col·lectiu més important que hi ha a la sanitat pública", ha insistit el president del COIA.

Actualment, l’organització professional compta pràcticament amb mig miler de col·legiats. David Cusidó, en declaracions recollides per l'ANA, ha explicat que al Principat, per exercir la professió, és obligat estar inscrit al COIA. Ara bé, ha denunciat que hi ha molts infermers i infermeres que no ho estan i que mantenen converses amb el ministeri perquè això no passi. "Som un col·lectiu que patim molt intrusisme laboral" ha dit, perquè hi ha personal tècnic que, sovint, realitza tasques pròpies d'infermeria, com fer extraccions de sang. Quant a a la normativa que empara el col·lectiu i que ja data del 1981, Cusidó ha dit que caldria tramitar un text propi que regulés la professió i marqués de manera ben definida les competències dels infermers i infermeres. Per aquest motiu ha reclamat "una mica de voluntat al Govern", perquè això sigui possible. 

Per últim, sobre les necessitats de personal d'infermeria, des del COIA reivindiquen que caldria contractar més professionals, però que no poden dir quina seria la xifra òptima perquè no disposen de les ràtios exactes. En aquesta línia, per les exigències i mancances que té l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, el president del col·legi veu "insuficient" l'anunci del SAAS de contractar tres auxiliars d'infermeria.

Etiquetes

Comentaris

Trending