Les empreses de neteja planten el Govern perquè “fomenta la precarietat laboral”

L’associació que aglutina la majoria de companyies del sector recomana als seus afiliats no presentar-se al concurs per netejar el centre penitenciari

-
-
L’Associació d’Empreses de Neteja d’Andorra (AENA) planteja un pols al Govern. La patronal del sector, que aglutina moltes de les empreses encara que no pas totes, considera que, almenys pel que fa al concurs per fer-se amb la neteja del centre penitenciari, l’administració imposa uns preus tant baixos que “fomenta la precarietat laboral” i, així, recomana a les seves associades que no concorrin a dit concurs.

L'associació ha comunicat la seva disconformitat amb les tarifes plantejades pel ministeri d’Interior i Justícia a través d’una carta. Segons que recorda en un comunicat l’AENA, ha recomanat als seus associats no presentar-se a l’esmentada licitació pública “perquè el preu de l'hora de neteja exigida des del ministeri és de 9,42 euros/hora (sense IGI)”. Aquest tarifa, segons l’organització patronal, “respon clarament a una baixa temerària, fomentant la precarietat laboral del sector de la neteja dins del nostre país”, ja que els costos reals d'una hora de neteja, segons els càlculs fets per AENA per la presó de la Comella, és d’almenys 9,89 euros/hora, sense tenir en compte, asseguren, el marge comercial.

L'AENA representa Eco Serveis, Puntual Net, Waco Serveis, Temporal Quality, Avança i Pronet Serveis. Són, per tant, sis de les empreses més grans del sector que, en el seu conjunt, donen feina pel cap baix, segons la pròpia associació, a 1.200 persones. La principal patronal sectorial ha enviat una carta a la direcció d'Institucions Penitenciàries explicant que ha demanat als seus associats per no presentin oferta perquè "la voluntat de la nostra associació és, entre altres, fomentar les bones pràctiques i la dignificació del nostre treball, valorant en la seva justa mesura el treball i l'esforç dels nostres empleats", fet que la quantificació del preu hora de la feina que s'ofereix no permetria dur a terme.

En l'esmentada missiva s'exposa al departament penitenciari que el preu fixat de 9,42 euros l'euro és "temerari" atès que "aquest preu ha de suportar evidentment a part del sou i el marge comercia de l'empresa, totes les càrregues de seguretat social i riscos laborals, material de neteja, consumibles i fungibles com paper higiènic, part proporcional de vacances i la logística de transport de l'empleat assignat". Alhora, també està en contra AENA de l'obligació que imposa Institucions Penitenciàries de pagar a preu ordinari les possibles hores extraordinàries que s'hagin de fer.

Recorden en la carta enviada a Institucions Penitenciàries que "la situació logística del centre penitenciari fa difícil que les possibles hores extra sol·licitades puguin ser assegurades per un altre empleat que no sigui el normalment assignat, pel que veiem molt difícil poder aplicar aquesta mesura amb una garantia raonable".

Comentaris (13)

Trending