Les 'clavegueres' de l'Estat espanyol pretenien usar BPA contra el procés sobiranista català

Comentaris

Les \'clavegueres\' de l\'Estat espanyol pretenien usar BPA contra el procés sobiranista català
Les \'clavegueres\' de l\'Estat espanyol pretenien usar BPA contra el procés sobiranista català

La gravació d’algunes de les trobades que durant el 2014 van mantenir el ministre d’Interior espanyol, avui en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, el magistrat en excedència Daniel de Alfonso, evidencien que les ‘clavegueres’ de l’Estat veí del sud pensaven usar Banca Privada d’Andorra (BPA) per atacar el procés sobiranista català. 

El diari digital espanyol publico.es ha ofert aquest dimarts nous àudios d’una de les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso. I s’hi involucra Andorra i la BPA com la possible entitat on eventualment l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias pogués tenir diners. Com va quedar palès, però, en gravacions prèvies, les proves que els investigadors espanyols tenien contra el polític de CDC eren “molt dèbils” i es tractava de pressionar a qualsevol preu per intentar embrutar la imatge de dirigents vinculats al procés catalanista.

De Alfonso esmenta que seria bo que els diners que eventualment Trias tenia al Principat estiguessin a BPA perquè podria obtenir dades, presumptament, dels accionistes de l’entitat bancària andorrana, als quals diu més o menys conèixer. De la conversa gravada es pot arribar a despendre que el cap de l’Oficina Antifrau catalana sap que les ‘clavegueres’ espanyoles poden arribar a posar contra la paret BPA jugant amb la fitxa de Banco Madrid.

El contingut de la gravació publicitada aquest dimarts no va més enllà. Sí que queda clar en el conjunt d’aquesta nova revelació que Fernández i De Alfonso planejaven sense escrúpols com podien destruir la carrera política dels seus “enemics”, facilitant filtracions de qüestions moltes vegades molt poc fonamentades a periodistes de la seva òrbita ideològica, dels quals citen obertament el nom i els mitjans per als quals treballen.

Els dos interlocutors usen un llenguatge propi de les conxorxes i conspiracions. I miren com poden arribar als periodistes sense que es noti en excés que el ‘material’ que els faciliten té molt poca consistència. De fet, en més d’una ocasió el propi De Alfonso admet al ministre ara en funcions que no hi ha “cap, cap, cap” prova d’allò que parlen o d’allò que acusen a alguns dels seus adversaris polítics. Que són simples especulacions. Però que si hi ha algun organisme que n’obre una investigació, el simple fet que s’investigui la qüestió ja dona peu a parlar-ne, a difondre la ‘rumorologia’ i a atribuir a l’adversari polític que es vulgui aniquilar tots aquells mals que es considerin oportuns.

El fragment de la conversa publicitada aquest dimarts correspon a una trobada entre ministre i cap de l’oficina antifrau de l’octubre del 2014, després que Jordi Pujol ja hagués reconegut que tenia diners a l’estranger producte d’una deixa. També llavors els Estats Units ja havia enviat al Govern una nota verbal advertint de les deficiències que encara presentava el sistema financer andorrà.

Un dels protagonistes no presents en la gravació de la conversa filtrada aquest dimarts, Xavier Trias, ha anunciat que estudia més que mai accions judicials contra Fernández Díaz, del qual ha afirmat que ja tenia clar que era una “persona deshonesta” però ara “ja ho sap tothom”. L’exalcalde de la capital catalana ha afirmat en declaracions a ‘Rac1’ que li sembla “una vergonya” que el polític del PP “continuï sent ministre”.

Comentaris

Trending