L'Associació de Bancs assegura que el sector "està preparat per afrontar els canvis"

Comentaris

L\'Associació de Bancs assegura que el sector \"està preparat per afrontar els canvis\"
L\'Associació de Bancs assegura que el sector \"està preparat per afrontar els canvis\"

L’Associació de Bancs d’Andorra (ABA) assegura que el sector “està preparat per fer front als diversos canvis que es presenten”. I destaca especialment el fet de sentir-se a punt per a “l’adaptació dels nostres serveis i processos als estàndards internacionals per tal de competir en igualtat de condicions amb la resta de places financeres mundials”. L’afirmació s’inclou en la presentació de l’anuari de la patronal bancària que s’acaba d’editar. I està signada al mes de setembre, quan ja feia mesos de l’esclat de la crisi de Banca Privada d’Andorra (BPA) i també estava ben actiu el ‘cas Pujol’ que afecta especialment Andbank.

“Andorra i el seu sistema financer” és, essencialment, un balanç de dades de l’exercici passat. I després, segons fonts consultades, d’un intens debat en el marc de l’ABA, el document no inclou els resultats de BPA pel fet que els resultats de l’entitat ara en procés de resolució no van ser degudament auditats. Per tant, l’anuari, quant al sector financer, “se centra en l’anàlisi fruit de les quatre entitats restants”. El ‘cas BPA’ se cita. Però gairebé de passada. Pràcticament, com si no anés la cosa amb el conjunt de la plaça financera.

Després d’exposar, en la presentació, que “l’inici del 2015 ha estat marcat per la publicació per part de l’autoritat administrativa nord-americana FinCEN d’una nota que qualificava BPA com a ‘entitat financera de preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals’ en virtut de la secció 311 de la USA Patriot Act”, es deixa clar que “la prioritat de la banca andorrana, i per tant, d’aquesta associació, ha estat preservar la confiança i la reputació del sistema financer andorrà davant les institucions, mercats i clients, així com el normal funcionament de l’economia andorrana”.

El balanç del 2014

Respecte de l’exercici en què centra la seva anàlisi, l’ABA destaca, a nivell conjuntural general del país, que ha estat “un any decisiu per Andorra, especialment en el tram final de la legislatura en el qual es tanca el model fiscal amb l’aprovació de la ‘Llei de l’impost sobre la renda de les persones físiques’ alhora que s’ha impulsat la ‘Llei de bases de l’ordenament tributari’ així com la signatura de convenis de doble imposició”.

Quant a qüestions més concretes del sector, l’anuari diu que “les entitats mantenen unes excel·lents ràtios de solvència i liquiditat”. D’un 20,75% i d’un 68,11% respectivament, gràcies a “una gestió conservadora i prudent”. També es destaca, és clar, sempre referit al 2014, la “consolidació” de la banca andorrana “en el mercat intern i forani amb una diversificació i creixement del seu negoci”. Es destaca, per tant, “el bon comportament del procés d’internacionalització”.

L’anuari també ressalt, respecte del sector financer, que “en l’actualitat estem vivint l’adaptació del sector a la normativa bancària europea, el desenvolupament dels estàndards per a la transparència fiscal en el marc de l’OCDE i una consolidació del nou marc fiscal andorrà, entre d’altres”. I encara s’afirma en el document: “En aquest escenari internacional difícil i complex es diferenciaran les entitats més sòlides, amb millors models de negoci i millors equips de professionals. El sector bancari està preparat per fer front amb serenitat i confiança als reptes de futur”.

Per poder fer la comparativa dels darrers anys, i per les magnituds més habituals, vist que no han estat auditats els comptes de BPA per al 2014, tampoc no s’inclouen en determinats apartats les dades d’aquest banc per al 2013. Així, els beneficis globals obtinguts pels quatre bancs que encara operen amb normalitat a l’actualitat haurien estat l’any passat de 183.268.000 euros, lleugerament per sota del 2013, quan Crèdit Andorrà, Andbank, MoraBanc i BancSabadell Andorra haurien sumat uns guanys de 184.656.000 euros.

Comentaris

Trending