L'AREB tira pel dret i acomiada els gestors de BPA que encara restaven suspesos de feina

Comentaris

Després de donar-hi voltes i més voltes i buscar arguments i justificacions, l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ha fet efectiva aquest dimarts la seva amenaça de fer fora els treballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA) que mantenia en nòmina però que estaven suspesos de feina arran d’haver estat inculpats, primer, i processats, després, en la denominada causa general del ‘cas BPA’. L’AREB, com a responsable de l’administració de BPA, ha tirat pel dret i ha comunicat l’acomiadament per causes disciplinàries de mitja dotzena d’empleats que fins ara no havia gosat despatxar.

Ja fa mesos, l’AREB i el llavors administrador de BPA, Fernando Vázquez de Lapuerta -que com César Goyache van tocar pirandó pràcticament al mateix moment que es va anunciar la primera querella criminal que els afectava directament i personalment a ells-, juntament amb l’assessor jurídic de l’agència i exdegà del Col·legi d’Advocats, Francesc Badia, van intentar negociar amb diversos dels gestors que estaven suspesos de feina arran del procés judicial obert contra ells. 

Els oferien indemnitzacions molt inferiors a un acomiadament no causal a canvi de renunciar a reclamar res més. Hi va haver alguns treballadors que ho van acceptar per estalviar-se més maldecaps i poder intentar refer la vida laboral. D’altres, però, es van oposar a les propostes per múltiples raons. Des que acceptar l’oferiment era com reconèixer que havien fet quelcom malfet al fet de no estar disposats a renunciar a la indemnització íntegra que creien que era l’escaient. 

Ja llavors es va advertir a aquells que no s’acollissin a l’oferiment que els feien que un dia o altre serien acomiadats i que, en tot cas, ja serien els despatxats els qui acudirien als tribunals, si ho creien escaient, per defensar allò que creguin just. El dia hauria arribat i les persones que han representat l’AREB en l’acte d’acomiadament (una secretària i una saig, cap cap visible no ha tingut valor de presentar-s’hi) han lliurat una carta signada per l'administrador de BPA, Òscar Gelabert Ribera, on es deixa clar que el comiat està motivat per raons disciplinàries i en conseqüència no percebran ni un sol euro de compensació. Els afectats estan estudiant els canals legals adequats per combatre l’acomiadament que consideren del tot improcedent.

Segons les fonts consultades, s’haurien acollit a dos preceptes de la llei del Codi de relacions laborals. L’article 93, que preveu l’acomiadament per causes disciplinàries, i que estableix que “l'empresa pot acomiadar la persona treballadora, sigui quina sigui la modalitat del contracte de treball, sense necessitat de preavís ni obligació de satisfer cap compensació econòmica, quan concorri una de les causes previstes a l'article 104”.

En relació a aquest darrer article, se’ls aplicaria l’apartat segon, que fa referència al fet d’“actuar amb frau, deslleialtat o abús de confiança en les gestions encomanades, així com en el tracte amb els altres treballadors o qualsevol altra persona al servei de l'empresa en relació de treball amb aquesta, o fer en les instal·lacions de l'empresa negociacions de comerç o indústria per compte propi o d'una altra persona sense l'autorització expressa de l’empresa”.

Comentaris

Trending