L'AREB situa al 16 d'octubre la propera migració de clients de BPA cap a Vall Banc

Comentaris

L\'AREB situa al 16 d\'octubre la propera migració de clients de BPA cap a Vall Banc
L\'AREB situa al 16 d\'octubre la propera migració de clients de BPA cap a Vall Banc

L’Agència estatal de resolució d’entitats bancàries (AREB) no acaba d’aclarir quan pretén fer les properes migracions de clients atrapats a Banca Privada d’Andorra (BPA) cap a Vall Banc. I encara menys en quines condicions es faria el traspàs i, sobretot, quina disposició es permetrà dels fons un cop siguin traspassats. Les darreres pistes que han donat els dos responsables de l’AREB que alhora també ho són de l’administració del banc intervingut són que la propera migració es podria dur a terme el cap de setmana del 15 i 16 d’aquest mes d’octubre i que s’haurien de fer dos o tres traspassos d’ara a final d’any, sense que estigui clar quants clients es beneficiarien d'aquests moviments. Però sempre afegeixen una frase que sol descol·locar els seus interlocutors: “La decisió final no depèn de nosaltres.”

L’encarregat de rebre els clients de BPA bloquejats o els seus representants legals és l’administrador únic del banc, designat no fa pas massa temps per l’AREB i integrant també d’aquest organisme Òscar Gelabert. Es fa assistir per Eva García, que ningú no sap massa quin càrrec ostenta. Tots dos han aterrat a l’AREB procedents de Vall Banc. El primer va arribar al banc pont per fer-se càrrec de la direcció d’un dels seus departaments procedent de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), on no acabava d’encaixar amb la directora, Maria Cosan. García va ser una del centenar llarg de treballadors BPA que va passar d’aquesta entitat a la seva hereva. A BPA estava al departament d’informàtica. El seu treball més transcendent, però, és com a ‘blogger’ de moda.

Gelabert i Garcia han anat rebent els darrers dies diversos clients o assessors jurídics que s’han interessat per saber les intencions de l’AREB en relació a la migració de clients atès que n’hi ha molts en una situació molt complexa que estan pendents de presentar querelles criminals. Fa deu dies només reconeixien que hi hauria traspassos abans de final d’any, que el primer ja estaria preparat i que n’hi hauria un o dos més en curs, però que no podien avançar cap data perquè no depenia d’ells. Els darrers dies, en les darreres cites mantingudes, han començat a posar sobre la taula una data: la migració seria efectiva el 16 d’octubre perquè els clients poguessin disposar dels dipòsits a partir del 17 d’octubre. Però no donen ni una sola pista de si hi haurà limitacions com fins ara o no n’hi haurà.

El 21 d’octubre, tots els clients que al maig es van convertir automàticament en clients de Vall Banc procedents de BPA podran accedir a la totalitat que els resti dels dipòsits que es van distribuir en sis quotes. La davallada de liquiditat en aquella data es preveu important. D’aquí que s’hagin imposat les restriccions relatives a la disposició de diner en efectiu. Sols s’hauran pogut retirar des del maig fins al desembre 250.000 euros en ‘cash’. De la resta només se’n podrà disposar via transferència, xec o algun altre instrument financer equivalent. El fet que Vall Banc no disposi de corresponsals amb dòlars i que tampoc pugui oficialment operar amb renda variable dificulta molt les coses als clients. Sobretot, a aquells que no estan regularitzats en les seves jurisdiccions fiscals d’origen. I el neguit i tensió comença a ser més que evident.

Diverses fonts coneixedores d’algunes de les reunions mantingudes pels representants de l’AREB i BPA amb clients o els seus representants, han remarcat la pobra imatge que ofereixen els responsables de l’organisme de recent creació, que atén en uns locals grandiosos però desangelats. Sense pràcticament personal ni cap mena de documentació. També s’ha remarcat el fet que ni Gelabert ni García no semblen ser les persones més qualificades per a un procés tan complex i que amenaça d’acabar als tribunals amb peticions que poden arribar a ser molt quantioses. Preguntades les fonts per si en algun moment han tingut notícies, per exemple, de qui havia estat l’arquitecte de tot plegat, l’assessor financer espanyol César Goyache, els consultats han afirmat que Goyache no apareix enlloc.

Comentaris

Trending