L’AREB no preveu el 2020 cap ingrés més per la venda de Vall Banc

L’entitat tampoc veu possible tornar, per ara, ni un euro més del préstec que li va fer Govern pel procés de resolució de BPA

-
-

De cara al 2020, l’Agència Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) no preveu cobrar més diners per la venda a JC Flowers de Vall Banc, l’entitat sorgida del control públic de BPA. I, de retruc, tampoc compta que es pugui realitzar cap amortització del préstec contret amb Govern per afrontar les despeses derivades del procés d’intervenció. Per ara, per tant, i tret de canvi substancial en la situació, el fons americà que es va fer amb l’entitat ara fa tres anys, només haurà pagat 3,8 milions quan s’estimava que l’operació podria arribar a suposar fins a 29 milions.

L’AREB, per ara, no és gaire optimista amb la possibilitat de recuperar més diners de l’operació de venda de Vall Banc. De fet, així queda de manifest en el pressupost per a l’exercici 2020 que l’entitat ha tramitat al Consell General. En concret, es posa en relleu que com que “els imports restants a ingressar per la venda de l’entitat Vallbanc són contingents i depenen de certs condicionants que no es troben sota el control de l’Agència, no s’ha inclòs (...) qualsevol possible ingrés patrimonial per aquest concepte”. De fet, tampoc es preveu “cap partida de despesa destinada a amortitzar el capital del préstec concedit” pel Govern.

Al document s’indica que es “roman a l’espera del compliment de certs requisits establerts contractualment amb el comprador (...), per exigir el cobrament d’imports que li permetin continuar retornant el préstec”. Segons el mateix pressupost, aquest encara es manté en 13,33 milions d’euros, sense tenir en compte els interessos generats. Aquests darrers sí que es pagaran, ja que sí que estan previstos a la partida de despeses financeres: 300.000 euros d’un total de 303.570.

El que va quedant clar és que la compra de Vall Banc per part del fons americà JC Flowers va ser, amb els números a la mà, una ‘ganga’. En teoria, l’operació hauria pogut suposar per a l’AREB, i conseqüentment, per l’Estat, uns ingressos màxims de 29 milions d’euros, repartits en un pagament inicial de 7 i dos posteriors que anirien en funció de variables com ara els beneficis obtinguts per l’entitat financera i el preu d’una possible venda futura. Ara per ara, però, i com va explicar fa un any el mateix Albert Hinojosa, màxim responsable de l’agència, tot just s’ha cobrat 3,8.

Del pagament inicial, 3,2 no es van consignar mai amb l’excusa del bloqueig de la renda variable a Suïssa. I, malgrat que ara s’hagi aconseguit el desbloqueig, aquest ha arribat massa tard. En el contracte de venda, hi havia una clàusula que estipulava que si aquests fons no s’alliberaren abans d’una data, JC Flowers ja no hauria de pagar res més. Tal com està ara la cosa, tot apunta que el fons no pagarà res més per l’operació, tret que acabi venent Vall Banc a bon preu.

Pel que fa a la resta de pressupost, l’AREB el veurà reduït de forma sensible. Serà tot just d’1,81 milions d’euros, en comparació als 2,23 del 2019. Suficient, estimen els seus responsables, per afrontar les tasques de l’entitat “una vegada ja s’ha implementat el Pla de Resolució de Banca Privada d’Andorra (...) i s’ha venut a inversors estrangers l’entitat Vall Banc”. Així, s’estima que aquesta xifra permet assumir “el manteniment de l’AREB, la correcta funcionalitat diària” i, sobretot, dotar-la dels recursos per “suportar les despeses derivades del seu funcionament quotidià i (...) i dels assessoraments jurídics necessaris per la defensa legal” dels seus interessos i els del “Patrioni de l’estat Andorrà davant les denúncies de tercers que li han estat interposades” arran del cas BPA. Justament, per aquests treballs, es calcula una partida d’uns 750.000 euros.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending