L'AREB adjudica Vall Banc a JC Flowers per 29 milions com a màxim

Comentaris

L’Agència estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB) ha decidit adjudicar Vall Banc al fons americà JC Flowers. La decisió s’acaba de comunicar als treballadors en una reunió que s’ha celebrat fa uns minuts. En breu comença el procés de migració que prendrà tota la seva força el cap de setmana del 7 i 8 de maig. El dos dies següents es tancarà el banc perquè a partir del dia 11 pugui iniciar formalment l’activitat Vall Banc. Tot indica que es mantindran les restriccions per treure diners. La retirada no es podrà fer de cop. S'haurà de fer durant un termini de sis mesos. Segons diverses fonts, JC Flowers pagarà un màxim de 29 milions d'euros sempre que es compleixin un seguit de condicions que no s'han concretat (l'únic garantit serien 11 milions). El valor de l'entitat que figurava en el 'data room' que es va activar per als vuit possibles ofertants era de l'entorn de 1.100 milions d'euros.

L'organisme presidit per Albert Hinojosa i amb César Goyache com un dels pilars es va reunir dimecres a la tarda. I aquest dijous ha acabat de tancar els serrells de la decisió. El 7 d'abril es va establir com a data límit per a la presentació d'ofertes. Finalment van acudir dos fons. El britànic Socrates, amb molt poc reconeixement en el sector, i l'americà JC Flowers, amb molta més prestància per bé i per mal. De fet, en els diferents processos als quals s'havia presentat a l'Estat espanyol, el Banc d'Espanya mai no l'havia acceptat fins al final.

En un comunicat que acaba d'emetre l'AREB, s'explica que la proposta seleccionada reuneix tots els requisits exigits: "Optimitza l’ús dels recursos públics, ofereix bones perspectives de continuïtat de negoci per a Vall Banc, els seus clients i els seus empleats, a més de garantir l’adopció de les millors pràctiques de negoci i de compliment normatiu, fruit de la dilatada experiència de JC Flowers en la gestió d’entitats financeres". Segons el presidne de l'AREB, "aquesta oferta dona compliment punt per punt al pla de resolució de Banca Privada d’Andorra, (BPA) que es va aprovar el juny del 2015. En particular, protegeix els interessos dels clients lícits de l’entitat, assegura la viabilitat de Vall Banc i demostra l’interès dels inversors internacionals pel país, el que al seu torn certifica la bona salut del sistema financer andorrà”.

Si no hi ha modificacions en el full de ruta traçat, que hi poden ser perquè JC Flowers ha posat tot un seguit de condicions que s'han de complir i per ara no han transcendit, en principi no es preveu que hi hagi quitances als clients que siguin traspassats a Vall Banc. Això sí, tots aquells productes que estiguin suportats en accions preferents patiran les pèrdues derivades de l'equiparació a zero d'aquells títols. Una altra qüestió és saber què acabarà passant amb els clients que es quedin a BPA. L'AREB ja ha deixat clar que aquells que amb un temps prudencial no assoleixin les condicions per passar al banc pont es duran davant les autoritats pertinents, és a dir a la UIFAND primer i a la Batllia després.

Els accionistes majoritaris de BPA impugnaran l'adjudicació

Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) impugnaran l’adjudicació de Vall Banc al fons americà JC Flowers. La demanda es formalitzarà tan aviat com s’oficialitzi la decisió anunciada aquest dijous per l’Agència estatal de Resolució d’Entitats bancàries. La impugnació dóna continuïtat a les accions legals fins ara interposades en el marc de l’acord adoptat per les autoritats andorranes de resoldre BPA. Tampoc no es descarta emprendre accions contra l’adjudicatari. Tanmateix, els legítims propietaris de l’entitat bancària andorrana, tot i oposar-se fermament al procés, faran un seguiment estricte del compliment de les condicions que continguin l’acord anunciat.

Els germans Higini i Ramon Cierco ja van interposar una demanda el 5 d’agost de l’any passat en què s’impugnaven tres actes administratius adoptats per l’AREB el juny anterior: l’aprovació del pla de resolució, la valoració econòmica i la constitució de Vall Banc. Aquelles accions segueixen el seu curs i en breu s’hi afegirà la impugnació de l’adjudicació de Vall Banc, alimentat estrictament amb els dipòsits de BPA que l’AREB consideri traspassables en virtut de l’auditoria elaborada per PricewaterhouseCoopers a partir d’uns criteris que van molt més enllà de la normativa vigent al Principat d’Andorra i que no s’exigeix a cap de les altres entitats del país.

La impugnació es farà efectiva a l’aixopluc del que estableix la denominada ‘llei de l’AREB’ i insistirà en aspectes ja denunciats fins ara. D’entrada, que la Llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries conté clàusules inconstitucionals atesa la seva retroactivitat. Tanmateix, també es posarà de manifest l’opacitat amb la qual l’AREB ha actuat en tot el procés de resolució i el fet que la normativa en què es basen els seus acords és espoliadora i confiscadora.

La família Cierco i els seus assessors legals faran un estricte seguiment de totes les accions que es duguin a terme a partir d’ara i no es descarta que en els propers dies o setmanes, a banda de formalitzar en els terminis escaients la demanda jurisdiccional de reclamació econòmica per responsabilitat de l’Estat, es promoguin altres actuacions judicials. Entre aquestes accions, hi cap la possibilitat d’anar contra l’adjudicatari. De fet, fa pocs dies ja es va enviar sengles comunicacions tant a JC Flowers com a l’altre fons que va presentar una oferta en el procés de subhasta advertint-los que se’ls podria perseguir legalment.

 

Comentaris

Trending