L’alliberament del ‘Rambo de la Cerdanya’ va comportar un símil d’entrega controlada

La jutgessa de Puigcerdà que instruïa l’atracament a l’hotel de Masella no va dictar l’ordre internacional de recerca per un suposat malentès amb autoritats andorranes

-
-
Més enllà de la decisió judicial del Tribunal de Corts en relació amb Martí Cots Saleta, més conegut com a Martí de Pi o ‘Rambo de la Cerdanya’, l’episodi posterior que es va viure aquest divendres a la frontera francesa respon més a una entrega controlada del reu (o fins i tot una extradició encoberta), tot i que formalment lliure, que no pas a un veritable alliberament. I tot plegat pel malentès o com se li vulgui dir que hi va haver al seu dia i que va portar una jutgessa de Puigcerdà a no dictar l’ordre internacional de recerca i captura -o a deixar-la sense efecte per suposada recomanació d'algun comandament policial andorrà- que hauria permès la seva extradició cap a Espanya.

Cert és que probablement, amb aquest format ad hoc que s’hauria consumat aquest divendres el procés s’haurà accelerat molt més. El procediment obliga a fer un judici d’extradició amb posterioritat al compliment de la sentència ferma que eventualment s’hagués dictat. O, en el cas que l’ordre internacional s’hagués emès, divendres mateix, en quedar lliure per la ‘causa andorrana’, se l’hauria d’haver arrestat i, llavors, s’hauria iniciat el procés judicial per extradició. En funció de la major o menor oposició del pres demanat, els terminis s’allarguen més o menys. Solen poder arribar a sis mesos.

La jutgessa de Puigcerdà va declinar finalment activar l’ordre internacional -segons diverses fonts, perquè hagi li ho haurien recomanat autoritats policials del Principat partint de la base que hi podria haver un lliurament exprés- però sí que va dictar una euro-ordre, que no vincula Andorra però sí França. Per això que aquest divendres mateix, després que el Tribunal de Corts anunciés la voluntat d’alliberar provisionalment Martí Cots atès que els suposats delictes comesos al país no eren ni de bon tros tan greus, d’existir, com per haver de passar més temps a la presó, es va activar la suposada entrega controlada.

Les autoritats policials i judicials andorranes ja sabien que el ‘Rambo de la Cerdanya’ preferia la frontera francesa a l’espanyola. Ho va verbalitzar durant la vista oral celebrada dimecres i ho va reiterar davant l’autoritat judicial que divendres va controlar la seva posada en llibertat. Però a la frontera francesa ja l’esperaven les autoritats d’aquell país per fer efectiva l’euro-ordre. Les fonts consultades, però, no han pogut determinar la situació actual de Martí Cots. 

Ara, una cosa és certa, el lliurament de França cap a Espanya, per l’atracament que hi va haver a l’hotel de Masella pocs dies abans que creués cap al Principat, el desembre passat, serà molt més ràpid que si s’hagués hagut de dur a terme un procediment judicial d’extradició a Andorra. I, a més a més, el país es treu de sobre un pres que d’una banda pot ser perillós i, de l’altra, no pot ser tractat degudament al Principat per les patologies psiquiàtriques que pateix.

El furgó policial de trasllat de presos.

Relacionat

Alliberat i expulsat del Principat el ‘Rambo de la Cerdanya’
El 'Rambo de la Cerdanya' ha estat jutjat al Tribunal de Corts.

Relacionat

El ‘Rambo’ que no vol ser ‘Rambo’
-

Relacionat

Tensió al centre penitenciari per l’oposició del ‘Rambo de la Cerdanya’ al tractament mèdic que segueix

Comentaris (2)

Trending