Tensió al centre penitenciari per l’oposició del ‘Rambo de la Cerdanya’ al tractament mèdic que segueix

Durant el cap de setmana es va haver de traslladar el pres a l’hospital a la força però no va poder quedar ingressat al centre perquè la policia no en podia garantir la vigilància

-
-
Ara per ara no haurà passat d’un ensurt, malgrat que hi ha un cert malestar entre els organismes jurisdiccionals i els policials. Tampoc no se sap si va ser una reacció aïllada i sense planificar o, en canvi, es tractava de posar a prova el sistema. El que està clar és que aquest cap de setmana al centre penitenciari hi va haver una notable tensió arran de la negativa del pres Martí Cots, més conegut com ‘el Rambo de la Cerdanya’, a seguir el tractament que té prescrit. I, sí o sí i de matinada, se’l va haver de traslladar a l’hospital per poder-lo tractar.

Des que va ingressar a la presó, el dia de Sant Esteve de l’any passat, a Cots se li subministra un rigorós tractament mèdic que permet tenir-lo sota control les 24 hores del dia. Fora d’aquest tractament, és una persona de difícil gestió i que, producte del seu caràcter, pot arribar a posar-se agressiu i ser violent. De fet, quan ha estat reclòs a Catalunya, sovint ho ha fet en instal·lacions psiquiàtriques encara que de naturalesa penitenciària. Al centre penitenciari de la Comella no hi ha aquesta mena d’equipaments, aquest servei.

El cap de setmana, segons fonts coneixedores del cas, i per causes que difícilment es podran aclarir si causes hi ha, ‘el Rambo de la Cerdanya’ hi va haver un moment que es va oposar amb tot la fermesa al subministrament de la medicació prescrita. Aquesta situació, inicialment no prevista, va comportar moments de tensió a la Comella. Es van haver d’activar els protocols corresponents, amb agents dels grups d’intervenció de la policia (GIPA) inclosos i se’l va haver de dur per la força al centre hospitalari per tal de poder-lo sotmetre al tractament corresponent i no posar ni els carcellers ni altres reclusos en cap perill.

Martí Cots està reclòs a la Comella des del dia de Sant Esteve, dies després de ser detingut en un hotel d'Encamp on feia estada amagant-se dels mossos, que el buscaven per un robatori a Masella

Segons les fonts, una vegada al centre hospitalari no hi hauria hagut ja cap més problema. Tot i això, i amb intervenció judicial, s’hauria valorat la possibilitat de deixar-lo ingressat, ja fos a la planta destinada a salut mental -que ja va semblar inviable des de l’inici- ja fos a l’habitació cel·la que hi ha a l’hospital. Llavors, però, hauria sorgit l’inconvenient que, segons les fonts, la policia hauria alertat que no disposava dels efectius suficients per poder garantir la vigilància a la qual havia de ser sotmès el pres tractant-se de qui es tracta. 

Aquesta situació hauria provocat una mica de tibantor entre autoritats judicials -que consideraven que era recomanable l’ingrés del reclús- i autoritats policials, que no podien garantir el control pertinent. La sang, però, no hauria arribat al riu i, finalment, i una vegada estabilitzat Cots, se l’hauria tornat a traslladar al centre penitenciari, on ha recuperat la normalitat però on està altament medicat segons les fonts consultades. 

Martí Cots va ser detingut dies abans de Nadal en un hotel d’Encamp on es va anar a refugiar després d’assaltar l’hotel de l’estació d’esquí de Masella, al municipi ceretà d’Alp, i endur-se tots els diners que hi havia a la caixa forta. Després d’uns dies de persecució finalment, i gairebé per casualitat, se’l va localitzar al Principat, on també havia entrat o intentat almenys entrar en un parell de domicilis habitats a Sant Julià. A part del port il·legal d’arma, al ‘Rambo de la Cerdanya’, encara pendent de judici pels delictes que se li imputen a Andorra, també se li atribueix blanqueig de diners perquè amb una petita part del botí de Masella va comprar com a mínim una arma i munició al Principat.

Comentaris

Trending