Alliberat i expulsat del Principat el ‘Rambo de la Cerdanya’

Martí Cots ha triat sortir per la frontera francesa, on ha acudit acompanyat pel membres del GIPA i on l’esperaven duaners gals per, suposadament, fer efectiva una euro-ordre dictada per Espanya 

El furgó policial de trasllat de presos.
El furgó policial de trasllat de presos.
El Tribunal de Corts ha decidit alliberar de manera provisional mentre no dicta sentència Martí Cots Saleta, el conegut delinqüent més conegut amb el renom de ‘Martí de Pi’ o encara més com a ‘Rambo de la Cerdanya’. El pres, a qui se li ha dictat una ordre administrativa d’expulsió del país per un termini de deu anys, ha triat abandonar el Principat per la frontera francesa, fins on l’ha traslladat una dotació dels grups especials d’intervenció (GIPA) de la policia.

Cots hauria rebut amb estupefacció i sorpresa la decisió del tribunal que el va jutjar dimecres per un delicte de blanqueig de diners i un altre d’accés il·lícit a casa habitada. La fiscalia reclamava quatre anys de presó ferma bescanviables per una expulsió de quinze anys. Fins a mitjan mes que ve no es notificarà formalment la sentència, però malgrat que el ‘Rambo de la Cerdanya’ serà condemnat, no ho serà per un termini de presó superior al que ja havia complert fins ara de manera preventiva. L’home va ingressar al centre penitenciari el dia de Sant Esteve passat.

Les proves sobre les quals se sostenia l’acusació eren força dèbils. Només la suposició que hauria accedit en un xalet d’Auvinyà de manera il·lícita just perquè uns dies havia anat a demanar feina a un pagès de la zona i el blanqueig de diners perquè suposadament hauria adquirit unes armes i munició amb els diners obtinguts en robatoris. Però només hi havia clar el robatori, pocs dies abans que fos detingut en un hotel dels Cortals d’Encamp, en un hotel de l’estació d’esquí de Masella, del qual hauria sostret 17.211 euros. Quan se’l va arrestar se li van trobar 17.190 euros, amb la qual cosa, fa o no fa, el botí aconseguit el portava tot a sobre.

El conegut delinqüent del nucli de Pi de Cerdanya, agregat a Bellver, ha rebut amb gran sorpresa aquest matí la notícia que fes la bossa perquè sortia de la presó

Sia com vulgui, Martí Cots ha rebut amb extremada sorpresa aquest matí la notícia que recollís els seus objectes personals perquè se l’alliberava. El Tribunal de Corts ha decidit d’entrada retornar-li tres o quatre de les pertinences que se li havien comissat quan se’l va detenir i que durant la vista oral de dimecres va demanar que si li lliuressin -un telèfon mòbil, un rellotge i uns guants. Altres pertinences o bé s’han quedat a la presó o bé no se li tornaran mai (com els diners o l’armament). Com que era expulsat administrativament, havia de triar per quin punt fronterer preferia abandonar el Principat. Com ja havia manifestat durant el judici, ha elegit França.

Vers les 10 del matí ha deixat el centre penitenciari i després de fer els tràmits pertinents, una dotació del GIPA l’ha acompanyat fins a la frontera francesa. El que ha passat a partir d’aquí, per ara, és una incògnita, malgrat que les fonts consultades han assegurat que duaners francesos ja l’esperaven per detenir-lo tot fent efectiva l’euro-ordre dictada al seu dia pel jutjat de Puigcerdà en relació amb l’atracament hagut a l’hotel de Masella. Aquesta euro-ordre ja es va tramitar al Principat, però les autoritats judicials andorranes la van deixar sense efecte.

En no ser Andorra país de la Unió Europea (UE), les euro-ordres no tenen incidència, no tenen rellevància jurídica, i cal dictar una ordre internacional de recerca i captura que s’acaba gestionant via Interpol. Aquest pas, però, no el van dur a terme les autoritats judicials espanyoles. En canvi, l’euro-ordre, segons les fonts, hauria seguit vigent i sí que vincula França. En tot cas, però, no hi ha cap font oficial que hagi confirmat el parador actual de Martí Cots.

El 'Rambo de la Cerdanya' ha estat jutjat al Tribunal de Corts.

Relacionat

El ‘Rambo’ que no vol ser ‘Rambo’

Comentaris

Trending