El ‘Rambo’ que no vol ser ‘Rambo’

El conegut delinqüent català Martí Cots renega del mot que la premsa li va posar fa anys durant el judici davant el Tribunal de CortsLa fiscalia demana quatre anys de presó per un intent de furt a un xalet i per blanquejar els diners dels atracaments fets a Catalunya comprant armes a Andorra

La Batllia ha acollit aquest dimecres  el judici al perillós delinqüent català Martí Cots Saleta, conegut popularment amb el malnom de ‘Rambo de la Cerdanya’, amb nombrosos antecedents i condemnes al país veí. A Andorra, on va ser detingut a finals de l’any passat, se l’acusa de blanqueig de diners i d’accés il·lícit a casa habitada. Ha estat una vista marcada per les excentricitats d’un processat molt peculiar, que ha arribat a parlar més durant la resta del judici –amb constants interrupcions als policies i pèrits que han declarat- que no pas durant l’interrogatori inicial, amb alguns exabruptes realment contundents que deixen ben clara quina és la seva personalitat. Fins i tot ha volgut expressar una queixa en contra del mot amb què s’ha fet, malauradament, famós.

Cots, natural del poble de Pi, al costat de Bellver de Cerdanya, acumula un llarg historial delictiu a l’estranger, principalment a Catalunya i sobretot per robatoris, alguns dels quals amb violència. Ha estat condemnat en nombroses ocasions i també ha protagonitzat moltes fugides. La darrera, a finals del 2018, quan va aprofitar una sortida amb una educadora per escapolir-se del centre psiquiàtric lleidatà on estava ingressat.

Com ha fet durant tota la seva vida delictiva, va tornar a la seva comarca d’origen, que coneix a la perfecció. Allà va protagonitzar un robatori a l’hotel Alp, on el botí hauria estat d’uns 17.000 euros. Posteriorment, va aconseguir fugir cap a Andorra, on la policia el va aconseguir localitzar a un hotel de la zona dels Cortals d’Encamp on, amb el seu nom real, s’havia allotjat. Durant la seva estada al país també hauria aprofitat per entrar a un xalet.

No ha calgut esperar gaire per comprovar que el judici no seria un més dels que es van celebrant a la sala del Tribunal de Corts. Ja en l’ambient es copsava una certa tensió. I és que el ceretà té un llarg historial delictiu i calia extremar les precaucions, com ara enviar-lo a una sala a part durant les declaracions dels tres testimonis civils cridats.

Cots ha corregit al magistrat Anglada el seu nom i ha remarcat que va néixer no a Bellver de Cerdanya sinó a Pi

Ja només començar, Cots ha demostrat que no era pas un processat qualsevol. A l’hora de confirmar les dades personals que li llegia el magistrat Enric Anglada, que presidia la vista, li ha corregit tant el seu nom – “´és Martín, no Martí”, ha dit- com el seu lloc de naixement. El magistrat ha indicat que era de Bellver de Cerdanya i ell ha volgut precisar que era de Pi, un nucli apartat del municipi. Després, i amb contundència, ha deixat ben clar que no li agrada gens el mot que fa anys que li va posar la premsa: el ‘Rambo de la Cerdanya’. “Això sobra”, s’ha queixat.

Ja durant la seva declaració, s’ha negat a respondre les preguntes de la fiscalia. El seu advocat tampoc s’ha prodigat gaire, però prou perquè Cots hagi negat “haver fet res a Andorra” i hagi assegurat que totes les acusacions que pesen sobre ells són “mentides i més mentides”. Ara bé, ja se li ha escapat alguna quan ha fet referència a un fusell que hauria volgut “per matar un fill de puta que em tenia ganes a mi”.

Semblava que pot més s’escoltaria d’ell, més encara quan els tres testimonis civils –el dependent de l’armeria on va comprar el dit fusell, una pistola de fogueig i altre material i el propietari i un treballador d’una masia, propera al xalet on suposadament hi hauria accedit il·legalment, on va anar a demanar feina-, però la realitat ha estat ben diferent. Un cop tornat a la sala no ha parat d’intervenir durant les declaracions dels policies que van participar en la seva detenció i els psiquiatres que han fet el seguiment de la seva malaltia mental un cop ingressat a la Comella.

Dels diferents testimonis de la vista, es desprèn que el ‘Rambo’ ceretà va arribar a Andorra després de la seva fugida del centre psiquiàtric lleidatà. Abans, hauria protagonitzat un atracament a un hotel d’Alp, a la Cerdanya, on va fer-se amb un botí superior al 17.000 euros. Ja al país, va anar primer a demanar feina a una masia d’Auvinyà i, ja allà, també va preguntar on podria comprar una escopeta. És a un xalet del costat on, dies després, algú hi va entrar forçant la porta però no es va emportar res. Cots també va estar en fins a tres ocasions una armeria on va comprar un fusell, bales i diferent material valorat en 1.200 euros, a més d’una pistola de fogueig de 180 euros en una visita posterior.

La policia, un cop alertada de la seva presència al país, el va trobar a un hotel d'Encamp, on s'havia registrat amb el seu nom

Alertats per aquests testimonis de la seva presència al país –tots ells han reconegut que els va sembla una persona estranya i que el van reconèixer posteriorment per les notícies aparegudes en la premsa catalana sobre la seva fugida i l’atracament a Alp-, la policia va començar la recerca. No va ser excessivament complicat, ja que estava a un hotel d’Encamp i havia donat el seu nom real. El registre d’ocupació dels allotjaments turístics (ROAT) va permetre el cos d’ordre i el GIPA hi va intervenir per detenir-lo. Un dels agents ha explicat que la dona de recepció el va arribar a veure entrar a l’establiment “amb el fusell penjat del coll”.

Els policies han intentat desgranar tot aquest periple sota les interrupcions del ‘Rambo’, que ja havia tornat a la sala. S’ha queixat, per exemple, que l’hagin titllat de perillós; també els ha acusat de “manipular les fotografies” que es van fer al material que se li va comissar en el que ha afirmat va ser una actuació gairebé “de CSI”. De fet, el cos andorrà encara ha sortit ben parat. Durant les seves intervencions han rebut més els Mossos als quals ha arribat a qualificar de “manada de fills de Satanàs”.

El mateix panorama s’ha viscut durant la declaració dels dos psiquiatres que han examinat Cots els darrers mesos. Tots dos han coincidit en el diagnòstic: esquizofrènia paranoide que pot arribar a provocar una minva i, en segons quins moments, anul·lació, de les facultats cognitives. L’advocat ha volgut provar que durant la comissió dels fets pels quals se l’acusa la malaltia del processat estava en un nivell que hauria de permetre l’excloent complet de responsabilitat penal. El que sí que ha quedat clar, i així ho ha apuntat un dels psiquiatres, és que “la Comella no seria el lloc idoni” per a ell i que, de fet, tampoc ho seria l’ala de psiquiatria de l’hospital. A Andorra, han reconegut totes les parts, no hi ha una instal·lació especialitzada del tipus que necessita Cots.

El 'Rambo' ha carregat contra els Mossos, titllant-los de "manada de Satanàs" i també ha admès que "sóc de gatell fàcil"

No ha estat fàcil seguir la declaració, ja que Cots no ha parat de ficar cullerada en tot moment, amb alguna frase especialment curiosa, com quan, en referència a la malaltia que pateix i en castellà ha indicat que “de Cartagena viene esto”. També ha denunciat que a la presó el busquen per barallar-se i ha advertit que “jo amb un cop de mà els tombo a tots”. No s’ha estat, a més, de criticar el seu pas pel sistema penitenciari català, tot lamentant que “em van tenir 22 anys i encara m’hi volien més; algú em va dir que no em donàvem cap benefici perquè era molt dur. Feien neteja ètnica”.

Quan escoltava que algun dels pèrits parlava de les “veus” que poden sentir alguns malalts d’esquizofrènia, també ha saltat: “Què haig de sentir jo veus? Que es pensa que porto una antena? Posi’m un inhibidor de freqüències”. Tampoc ha pogut evitar que se li escapés un “sóc de gatell fàcil”.

Un cop ha arribat el moment de presentar els informes definitius, la fiscalia ha indicat que el considera autor dels delictes de furt amb accés amb força a casa habitada en grau de temptativa i de blanqueig dels diners aconseguits amb els crims comesos a Catalunya –entén que les compres a l’armeria es van fer amb aquest botí-. Per això demana una pena de quatre anys, substituïbles per l’expulsió durant 15 anys del país. La seva defensa considera que no hi ha prou proves per condemnar-lo, tot i que sí que demana que, en cas que el tribunal el consideri culpable se li apliqui l’excloent total per la seva malaltia mental. L’advocat també ha reclamat que, en tot cas, se li imposi una pena d’un any de reclusió a un centre psiquiàtric commutable per l’expulsió durant deu anys. Això sí, amb un afegit: que quan se’l faci fora sigui per la frontera francesa i no per l’espanyola.

Quan semblava que, en el torn final de paraula, encara hi hauria temps per una darrera intervenció del ‘Rambo de la Cerdanya’, aquest ha tornat a sorprendre. Tot just s’ha limitat a reclamar la devolució dels alguns dels objectes que se li van comissar, com ara un rellotge o el seu telèfon mòbil.

Etiquetes

Comentaris

Trending