L’aeroport d’Andorra-la Seu fa el pas definitiu per poder rebre ‘vols de veritat’

Les autoritats espanyoles han validat el sistema instrumental que facilita enlairaments i aterratges però de moment, i més enllà de l’estat d’alarma, l’aeròdrom encara no podria ser operatiu

-
-
Administrativament, l’aeroport d’Andorra-la Seu ja té autoritzat el sistema de vol instrumental. És a dir, l’equipament aeroportuari urgellenc ja té la tecnologia necessària que facilitarà enlairaments i aterratges fins i tot en el cas que la visibilitat no sigui l’adequada del tot. Això hauria de facilitar l’interès de companyies aèries per poder operar a la Seu. Però no és ni molt menys clar i, ara per ara, tècnicament encara és inviable: no hi ha cap controlador (operador) a l’aeròdrom de Montferrer que tingui la formació necessària per dirigir un vol instrumental. I ara mateix és molt complicat de dir quan això serà possible.

Burocràticament, des d’aquest dijous la informació que es facilitarà sobre l’aeroport d’Andorra-la Seu inclourà que l’equipament disposa de sistema GPS. Però també quedarà clar que l’aeroport és d’ús restringit per a vols d’aproximació visual mentre els controladors no estiguin formats. De fet, de controladors oficials a la Seu només n’hi ha un i dos més estan en formació. Quan es pugui, el controlador oficial haurà d’acudir a Madrid a fer un curset per tal d’estar degudament autoritzat per dirigir vols instrumentals. 

Segons que ha pogut saber l’Altaveu, la formació estava prevista per al 4 de maig i s’ha ajornat per a una setmana després. Però ni així està clar que es pugui realitzar en breu. L’excepcionalitat del coronavirus ho complica tot. L’aproximació instrumental facilita les coses a l’hora de l’enlairament i l’aterratge de les naus. Això no té res a veure amb la denominació tècnica de vols comercials. Perquè de vols comercials, a la Seu, ja n’hi ha hagut i molts. Una altra cosa és que el sistema instrumental permet que companyies més ‘automatitzades’ i, per tant, d’un volum d’operativa i passatge més gran pugui interessar-se per operar a l’aeroport urgellenc.

El procés d’autorització i homologació del sistema per GPS està finalitzat del tot tal i com l’administració espanyola s’ha encarregat aquest dimarts de confirmar a través de l’Agència de Seguretat Aèria (AESA). Aquest pas ha estat molt ben rebut tant per les autoritats andorranes com per l’ambaixador d’Espanya al Principat, Àngel Ros, o els principals dirigents institucionals de l’Alt Urgell. Tots són conscients, però, que ara queda el més complicat: atraure companyies perquè vulguin volar a la Seu. Fer-ho de manera regular serà complicat. Una altra cosa és la possibilitat que l’equipament de Montferrer acabi esdevenint punt d’interès de xàrters, especialment durant la temporada hivernal i d’esquí.

Comentaris (1)

Trending