La tria del sexe del nadó, 'estrella' de la cartera de serveis que pretenia oferir l'Institut Marquès a Andorra

Comentaris

La tria del sexe del nadó, \'estrella\' de la cartera de serveis que pretenia oferir l\'Institut Marquès a Andorra
La tria del sexe del nadó, \'estrella\' de la cartera de serveis que pretenia oferir l\'Institut Marquès a Andorra

L’element diferenciador de la cartera de serveis que l’Institut Marquès pretenia (o pretén, ben bé no se sap) oferir des del centre que tenia intenció (o té, no és clar) d’obrir al Principat és, com se suposava, la detecció, o la selecció, del sexe del nadó abans d’implantar l’embrió a la futura mare. I aquest seria el motiu que hauria comportat una frenada a l’aterratge del centre de fertilitat al Principat. Ni hi ha la normativa que reguli aquesta pràctica (tampoc res no ho impediria malgrat el compromís d’haver d’acollir-se al conveni internacional d’Oviedo, referent regulatori en la matèria) ni amb l’arribada del ministre Carles Álvarez Marfany al departament de Salut hi hauria la disponibilitat politicoideològica de tirar-ho endavant.

El Govern ha respost recentment a una demanda d’informació feta pel conseller liberal Ferran Costa sobre la cartera de serveis que pretenia promoure al Principat l’Institut Marquès. I en dita resposta, segons fonts parlamentàries, hi ha uns serveis diguem-ne usuals per a un centre d’aquestes característiques. El servei cabdal, crucial i diferenciador vers altres indrets on el propi institut està implantat seria el de l’estudi genètic d’embrions i diagnòstic genètic preimplantacional. Les fonts consultades han explicat que es tracta d’un “llenguatge tècnic” que, traduït a una terminologia més corrent, no és res més que seleccionar, escollir el sexe de l’embrió abans d’implantar-lo a l’úter de la futura mare.

Malgrat el retard (o potser fins i tot la paralització del projecte), el titular ministerial de Salut es va comprometre en seu parlamentària a desenvolupar la legislació necessària durant aquest 2017 perquè l’Institut Marquès es pugui instal·lar al Principat. Hi ha dues coses, però, pendents de resoldre. La primera és si el centre amb base central a Barcelona continuarà tenint interès en Andorra tants mesos després. I, potser encara més notable, si la normativa que s’acabi aprovant encabirà les pràctiques per a les quals l’Institut Marquès considerava el Principat interessant veient que hi havia una escletxa reguladora (o una manca de regulació) que el feia pensar que podia incloure serveis que en altres països estant, ara per ara, totalment prohibits.

Comentaris

Trending